Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Syftet är rätt – men förslaget har skönhetsfläckar"

/

Bandypuls krönikör Tobias "Zocke" Johnsson om förslaget om en bantad elitserie.

Annons

Så slog den då in, Svenska Bandyförbundets förslag om ny seriepyramid. Som en ond profetia hämtad ur Sagan om ringen med skräck och motstånd som följd.

Men säkra armborstet och stoppa undan svärden. Syftet är rätt även om förslaget har sina skönhetsfläckar och traditionsenligt kommunicerades ut lite konstigt.

Vi kan nog alla vara överens om att bandyn inte vuxit de senaste decennierna. Trots detta har vi 14 elitserielag och 24 lag i landets näst högsta serie. Eftersom de allsvenska lagen slåss om en kvalplats till elitserien har vi således 38 stycken elitlag. Har vi det? Nej.

Det är på sin höjd 20 av dessa 38 föreningar som ens har ambition och vilja att spela i elitserien. För att få en bättre spets måste vi givetvis bygga en spetsigare pyramid.

För att det inte skall vara en avgrund mellan elitserien och allsvenskan måste vi höja nivån på den näst högsta serien. Sedan att vissa lag i allsvenskan anser det vara en grundlagsskyddad rättighet att spela i landets näst högsta serie orkar jag inte ens gå in på.

Genom att få fler lag längre ner i pyramiden kommer det skapas möjligheter att faktiskt starta upp nya lag igen. Matcherna blir mer inom den egna geografiska regionen. Jag kan lova att Västerås skulle kunna mönstra två eller tre seniorlag ytterligare om det inte kostade en förmögenhet i resor som i dag. Alltså fler lag för att behålla fler spelare. Bra så.

Sedan är ju den stora diskussionen hur många lag det ska vara i elitserien respektive allsvenskan. Förslaget om tio lag i elitserien motiveras av generalsekreterare Marcus Norman (Aftonbladet 14/1) med att topplagen, som är loken, vill spela fler matcher.

Det är ju lite tokigt när han i samma artikel uttrycker en fara med att lag som ligger i riskzonen att få lämna en serie kanske kommer att se till sin egen situation – och därmed säga nej till förslaget.

Var det inte just det som föranledde förslaget? Att topplagen, med Villa och VSK i spetsen, ser till sin egen situation?

Förslaget med tio lag innebär också i praktiken att Hälsingland får ett lag i högsta serien om tre år – Edsbyn. Det kommer inte att vara krav på hall, men man måste ha en reservarena om man inte har is första oktober då serien ska starta. Jag har väldigt svårt att se Bollnäs spela sina första fem hemmamatcher i Edsbyn. Likväl som Hammarby åker till Västerås.

Ett sådant serieförslag kommer givetvis inte röstas igenom på ett årsmöte såvida inte tidigare nämnda "lokföreningar" jobbar hårdare med sedelbunten än Qatar inför VM-omröstningen i fotboll.

Jag tycker gruppen som arbetat fram material till ett nytt system gjort ett gediget arbete och i stora drag korrekt analys. Gör de bara om det till tolv lag i elitserien och tolv lag i allsvenskan så är även jag beredd att skriva under.

Vill topplagen ha fler matcher kan slutspelet avgöras i bäst av sju och att man skapar någon form av Champions League-turnering.

Mer läsning

Annons