Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två mot en när skyttekungarna gör upp

Två mot en är ofta förknippat med orättvisa.
Men det är förhållandet Hammarby får finna sig i inför semifinalmötet med SAIK.
Erik Pettersson och Patrik Nilsson mot Adam Gilljam.

Annons

Hammarby gjorde 140 mål på hela elitseriesäsongen.

Erik Pettersson och Patrik Nilsson gjorde tillsammans 116 för SAIK.

Tittar man enbart på de siffrorna är det lätt att gissa att "Bajen" kommer få det svettigt i semifinalen.

Inför kvartsfinalen mot Broberg sprack den där giftiga SAIK-duon då Nilsson skadades av egen lagkamrat under uppvärmningen. Men Erik Pettersson klarade sig utmärkt på egen hand och gjorde sju av SAIK:s 16 mål i de tre kvartarna.

– Han har varit jättebra. Och han brukar tända till lite extra när det gäller som mest, säger Söderholm.

Och som om det inte vore nog – nu är Nilsson tillbaka igen, lagom till semin.

– Han gick för fullt på torsdagsträningen och är spelklar, säger tränaren Stefan Söderholm.

Vad innebär det att Nilsson och Pettersson spelar tillsammans igen?

– Att de skapar utrymme för varandra eftersom båda är ett sånt hot. Men egentligen är det väl inget unikt just med deras samspel på planen. Det är framför allt Erik och Daniel Mossberg som gjort något extra ihop vid några tillfällen, säger "Dino" Söderholm.

Ja, bakom Nilsson (61 mål i grundserien) och Pettersson (55 mål i grundserien plus de sju i kvartsfinalerna) finns hela tiden Mossberg, som själv gjort 25 mål i grundserien, fyra i kvartsfinalerna och spelat fram till tre.

– Tillsammans med Linus Forslund har vi ett komplett anfall. Samtliga fyra kan hota på egen hand. Men det är viktigt att samtliga fortsätter åka skridsko och ta ett stort ansvar försvarsmässigt också. Det fick vi verkligen att fungera under kvartsfinalerna, säger Söderholm.

SAIK släppte bara in tre mål på de tre mötena med Broberg.

Men... en liten varning för ex-Brobergaren Adam Gilljam ändå. Visserligen överkörd av ettan Nilsson och tvåan Pettersson i grundseriens skytteliga – Gilljam gjorde "bara" 33.

Men i högform under de fyra kvartsfinalerna mot Vänersborg – Gilljam toppar slutspelets poängliga med åtta mål och fem målpass.

Stefan Söderholm om hotet:

– Hammarby har flera spelare som kan göra mål och som vi måste hålla koll på. Men Adam är väldigt skridskostark, snabb och uthållig. En teknisk spelare som även är en duktig passningsspelare.

Adam Gilljam är själv nöjd med formen.

– De senaste två matcherna har det rullat på bra. Kul att få lite utdelning, säger han till Sporten inför första semifinalen.

Vad är Hammarbys recept för att stoppa SAIK:arna?

– Det lag som gör sin grej bäst kommer att gå vidare. För vår del handlar det om att få många med i anfallen och låta bollen gå snabbt.

– Båda lagen är skickliga och har många vinnarskallar, säger Gilljam, som gör sin tredje säsong i Hammarby och nyss skrivit på för tre till.

– SAIK har sedan länge sitt sätt spela, och vi börjar också hitta vår egen identitet. Det ska bli spännande att vara med på den resan.

Mer läsning

Annons