Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Var ganska tydlig med att jag ville till Kina"

/

De senaste åren har Daniel Mossberg tackat nej till landslaget.
Inför vårens VM är han tillbaka i blågult – men Kinaresan går före landskampsgenrepet i Småland.
– Jag var ganska tydlig med att jag ville åka till Kina, säger SAIK:s landslagsstjärna inför lördagens historiska match.

Annons

SAIK anlände till Kina och Peking vid 10-tiden på fredagen. Detta efter viss tidsbrist på Arlanda, ett mindre plånboks- och väskkaos på Beijing Capital International Airport – och en normalstor buss som fylldes på höjden och bredden med två bandylag och otaliga trunkar inne i bussen.

Men för förra Rysslandsproffset Daniel Mossberg, som tillsammans med rumskamraten Linus Pettersson kollade in Peking under fredagskvällen, var röran knappast något nytt.

– Man är ganska van sedan man var i Ryssland. Både jag och Linus är vana, men jag tycker att de andra grabbarna som inte är det gör det väldigt bra, säger Daniel Mossberg.

Vid 08-tiden på lördag morgon lokal tid ringer klockan för de SAIK-spelare som klockan 12 (05 svensk tid) ska möta Bajkal Energy i den första bandymatchen någonsin på kinesisk mark.

– Det blir en historisk match, så är det ju. För min del, som jag och Linus pratade om tidigare, så hoppas jag att det är en plojmatch och den inställningen tror jag att ryssarna har också. Vi ska ha roligt och visa vad vi kan, bjuda på härliga dribblingar och visa bandyn på bästa sätt, säger Daniel Mossberg.

Utöver SAIK-matchen, som är lördagens stora höjdpunkt, kommer även två ytterligare matcher att spelas mellan speciellt inbjudna från både Sverige och Kina. Bland annat kommer Kinas nyblivne förbundskapten Hasse Johansson att spela en av dem.

Daniel Mossberg berättar om sina förväntningar på jippot på den stora sjöisen i Chengde – den kuperade staden med uppemot en halv miljon invånare.

– Jag är glad om det är is, så mycket kan jag säga, säger han.

– Men det känns ändå som att det är en ganska stor stad och jag tror ändå att det kan bli lite folk. Jag tror att det kan bli häftigt.

SAIK:s resa till Kina krockar med helgens landskamper i Småland. Sandviken har totalt fem spelare som förbundskapten Jonas Claesson ser som aktuella VM-namn. Tre av dem – Erik Pettersson, Patrik Nilsson och Erik Säfström – är kvar i Sverige för att genrepa mot Ryssland inför äventyret i Chabarovsk. Men Daniel Mossberg, som inför vårens VM valt att satsa på landslaget igen, och Linus Pettersson prioriterade i stället resan till Kina.

– För min del var jag ganska tydlig med att jag ville åka till Kina. Vad jag känner och tror kommer jag inte att åka hit på semester, så att få möjligheten att åka till Kina och visa upp bandyn tyckte jag kändes jättehäftigt, säger Daniel Mossberg.

– Dino (SAIK-tränaren Stefan Söderholm) pratade med Claesson som var lite tveksam att släppa iväg mig, men ändå tyckte jag att när jag fick den här chansen att åka så var det inget att tveka på. Jonas frågade vad jag ville göra och jag ville åka till Kina, och så tror jag att det var för Linus också.

Följ liverapporteringen från SAIK:s äventyr i Kina här.

Mer läsning

Annons