Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vill man ha objektiv bedömning får man kolla på Aktuellt"

/

Tillbergas klubbchef är bandyns mest frispråkiga på Twitter.
I en lång intervju berättar Tobias "Zocke" Johnsson om hur det är att vara lillebror till stora VSK och att tvingas vända på varje krona för att få elitserietillvaron att gå ihop.
Och om att hånas i sociala medier.
– Folk jag inte känner bryr jag mig inte om vad de tycker, säger han.

Annons

Tisdag lunch i Västerås – en stad där våren dragit in och det droppar från taken.

Sånär som på ett gäng skolungdomar som åker skridskor på Hakonplan strax intill den väldiga ABB Arena är det ganska stilla på Rocklundaområdet.

Lunchrestaurangen som ligger i samma byggnad som hockeyarenan är välbesatt, men inte på övervåningen där Bandypuls möter Tobias "Zocke" Johnsson.

VIK Hockey kör lunchträning, och det går att sitta och titta på denna om man så vill. Det vill inte "Zocke". Han går väldigt sällan, om inte aldrig, och ser konkurrentsporten i staden.

Tobias Johnsson är klubbchef för Västerås lilla bandyklubb, Tillberga. Det finns ingen ambition att försöka hävda sig i den hierarkin; Västerås SK är störst, och så kommer det att förbli.

– Jämför City och United i Manchester, där kommer City alltid att vara lillebror, säger Tobias Johnsson, utan att värdera en sådan ganska skev jämförelse från bandyns elitserie till världens största fotbollsliga.

– I grunden är vi en förortsklubb, och den världsordningen kommer inte att ändras, säger han.

***

Tillberga är nykomling i elitserien, där laget endast tog en seger på 26 matcher. Tobias Johnsson är mer än aktiv på Twitter, och inte sällan har han blivit hånad för sin "enögdhet" gällande det egna laget.

Själv kan han se humorn i det hela – och han lär knappast ändra sitt sätt att uttrycka sig. Men samtidigt är han allvarsam.

– Jag har en grundregel, den bestämde jag för länge sedan. Folk jag inte känner bryr jag mig inte om vad de tycker. Jag har vänner och kompisar som jag kan diskutera med, annars bryr jag mig inte så mycket, säger Tobias Johnsson efter att ha skurit första biten av ryggbiffen.

– Tillberga är min arbetsgivare som har mig avlönad. Vill man ha en ren objektiv bedömning, ja, då får man väl kolla på Aktuellt och inte kolla vad jag skriver på Twitter, säger han och brister ut i ett skratt.

Tobias Johnssons telefon ringer. Något den gör mycket och ofta, särskilt under matchdagar. Tillberga ska under kvällen runda av elitserien med bottenmöte med Ljusdal i bandyhallen ett halvt stenkast bort.

– Har det kommit ett gäng bullar nu? Jag kikar ut efter lunch, vid halv två-rycket. Lysande, vi syns sen, säger han i telefonen.

***

Tillberga firar 85 år som förening, därför är det fri entré på kvällens match – och åskådarna ska bjudas på kaffe och bulle.

– Nu har det kommit 500 bullar till i kväll, säger han.

Tillberga har elitseriens lägsta publiksnitt – men en liten klick fans har laget ändå.

– De kommer när det inte är arbetsdag dagen efter, vi har de törstigaste fansen, säger han nöjt.

Men vad är det för grabbar?

– Det är stommen i innebandylaget Tillberga IK. De samlas och går på bandy några gånger per säsong, när de väl dyker upp så blir det ett jävla tryck.

Men de är från orten Tillberga, alltså?

– Ja, från Tillberga och stan. Även fast vi huserar här i Västerås finns det en, vad ska man säga... särskild Tillberga-anda. En bruksmentalitet, någon form av sammanhållning där man håller ihop.

Plötsligt tittar "Zocke" upp från sin tallrik och skiner upp i ett leende. In på restaurangen kommer bekanta ansikten – VSK:s klubbchef Michael Campese och anfallaren Jonas Nilsson.

– Nu kommer han som är näst bästa forward i stan efter mig... och sen Micke, skrattar "Zocke".

Jonas Nilsson svarar med en fråga: "Viktig match i kväll?".

– Skriv inte på någonting nu, svarar "Zocke" om rivalernas lilla lunchmöte ett par bord bort.

Tobias Johnsson menar att småskaligheten i hans klubb jämfört med stora VSK har sina fördelar.

– Det finns skillnader mellan VSK och Tillberga generellt, både som föreningar och i lagen. Jag törs säga att vi har en mycket större glädje och sammanhållning och det är drivkrafterna hos oss. i VSK är det mer professionellt, där är bandyn ett jobb, säger han på ohörbart avstånd från Jonas och Michael.

Nyligen släppte bandyförbundet vad snittlönerna ligger på i den svenska högstaligan i bandy. En elitseriespelare har i snitt 140 000 kronor per säsong.

– I Tillberga är det mellan 30 och 40 per säsong. Jag törs säga att vi har elitseriens överlägset lägsta spelarbudget, säger Tobias Johnsson, och hänger kvar på ö:et.

– Vi erbjuder möjlighet till speltid och utveckling, det finns en del spelare i vårt lag som aldrig hade fått chansen att spela i elitserien om de inte hade varit hos oss. De får se det som en investering i sig själva, en brygga till att bli en bra bandyspelare och etablera sig. Den dagen man är det får man casha in.

Detta är ett område som Tobias Johnsson gärna pratar mycket om.

– Jag brukar skoja med grabbarna och säga: "Den dagen ni åker in och spelar match och ser ansikten i stället för betong på läktarna så är ni på en annan nivå".

***

Tobias Johnsson har, förutom sin idrottsliga bakgrund som bandyforward, läst en tvåårig företagsledarutbildning och sedan jobbat många år på en byggvaruhandel. En anställning han avslutade som försäljningschef.

Därefter blev han rekryterad till golfklubben Tortuna GK, där han precis som i Tillberga Bandy hade rollen som klubbchef – och även VD för driftsbolaget. Därefter jobbade han på ett stort verktygsföretag som försäljningschef för tre butiker i området.

– Man kan väl ifrågasätta hur strategiskt det är att går från en trygg och säker anställning på ett börsnoterat bolag till att jobba i en liten idrottsförening, som dessutom är lillebror i sin stad. Men jag ser ett stort värde i att vakna varje morgon och tänka: Fy fan vad kul att gå till jobbet. Det är få förunnat att arbeta med något man brinner för och det är min främsta lön.

Med den bakgrunden har han därför koll på det här med ekonomi – även i den lilla bandyklubben.

– Vi håller hårt i stålarna. Men det är klart att vi skulle vilja erbjuda mer för den tid som grabbarna lägger ner och för att de är värda det, säger han, och fortsätter:

– Men det är precis som ekonomin hemma; har du inte pengarna så handlar du inte. Om du inte har ambitionen att vara med i Lyxfällan då.

Hur tycker du att ditt lågbudgetlag har presterat då?

– Laget har gjort det förbannat bra, faktiskt över förväntan även om folk har svårt att tro det. Vi var inställda på ett kval, och fick ju vår elitserieplats i maj. Det går inte att trolla med knäna, så föreningen bestämde att satsa på den här unga stommen, säger Tobias, och nämner sedan att Tillberga spelat elitseriematcher med halva laget bestående av spelare födda i mitten på 1990-talet.

– Det är fyra matcher där vi inte har varit med, i de andra 21 omgångarna har vi gjort det jävligt bra.

Inför säsongen lyckades Tillberga sno åt sig Pekka Rintala och Jens Blixt från SM-finalisten och konkurrenten VSK. De två har knappt spelat på grund av långtidsskador.

– Det är ju våra spetsvärvningar, och det är klart att det har haft påverkan. Plocka bort de två bästa i Bollnäs så får vi se om det är ett slutspelslag, säger han.

***

Den gamle (!) storspelaren Anders Östling är spelande tränare i Tillberga. Det skiner igenom hur högt "Zocke" håller av honom.

– Han sa något jävligt klokt. Nämligen att han ibland har lockats av att grisa och kriga sig till poäng mot de lite sämre lagen i serien. Men han har haft synen och ambitionen att bli ett slutspelslag på sikt. Mig veterligen är det ingen som grisat sig till ett slutspel.

Tillberga är i dagsläget långt ifrån att vara en stormakt i svensk bandy. Men på ungdomssidan tar föreningen ett stort ansvar. Tillsammans med den lokala fotbollsklubben Syrianska har man startat verksamheten Skridskokul, som är helt kostnadsfri och har lockat runt 200 barn. En verksamhet som "Zocke" i hög grad även är känslomässigt involverad i.

– Jag kan gå tillbaka till min egen uppväxt med två låginkomsttagande föräldrar. Hade det varit i dag så hade jag nog inte kunnat hålla på med bandy. Men jag ser ju vilken resa jag kunnat göra tack vare idrotten, både personligt och arbetsrelaterat. Jag känner att det vore jävligt orättvist att stänga de här dörrarna för ungarna som växer upp i dag.

– Jag brinner framför allt för att idrotten ska vara inkluderande. Det är sjukt som det har blivit, att det ska vara beroende på vad föräldrarna har för möjligheter och inkomster för huruvida barnen ska kunna idrotta med det dom vill.

Särskilt nöjd är han över att Skridskokul har lockat en stor andel flickor – och även barn till första- och andra generationens invandrare i Västeråsområdet. Tobias berättar om synen när människor som aldrig åkt skridskor förut har beträtt isen.

– Vuxna män har lärt sig att åka skridskor för att kunna vara med ungarna på isen. I början sa de "vi håller oss på andra sidan här, så dom inte ser oss".

Lunchen är uppäten, och Tobias Johnsson visar upp Tillbergas lilla kansli, som ligger i en byggnad på andra sidan hockeyarenan.

Han räknar inte med någon publikexplosion den här kvällen heller – trots fri entré och bullar.

– 300-400. Vi är väldigt pessimistiska. I princip är vi glada om vi går runt på våra hemmamatcher. Bara planhyra och domarna kostar 25 000 per match, säger han.

***

Det blir kväll, och säsongens sista elitseriematch för "Zockes" lag. 85-årsjubilaren Tillberga IK, som utöver bandy även ägnar sig åt fotboll, handboll och innebandy uppvaktas av en delegation från Västerås Stad, och Tobias Johnsson håller ett litet tal i pausen i matchen mot Ljusdal.

Det stannar vid en elitserieseger för Tillberga, den som laget tog borta mot Sirius. Ljusdal vinner matchen med 3–0 – trots något av en chanskavalkad från ineffektiva Tillbergaspelare.

Vi träffas inte något under matchen, i stället slår klubbchefen en signal på kvällen när han är hemma i huset med sin familj.

"Zocke" har inte mycket annat att göra än att skratta åt eländet i andra änden.

– Så här har det sett ut i princip varje match, folk tror ju att man är hjärndöd.

Tillberga–Ljusdal lockar i alla fall säsongens näst bästa publiksiffra – 468 icke betalande. I det här läget en klen tröst.

– De ligger väl hemma och grinar nu, de kommer aldrig att besöka en bandyarena igen, säger "Zocke" med karaktäristiskt skämtsam ton.

– Vi har 90–10 i bollinnehav, det är once in a million. Jag är faktiskt rädd för Ljusdals skull, jag vill att de ska vara kvar i elitserien. Men av 100 matcher som ser ut så här så vinner man en.

Är du orolig för kvalet för egen del?

– Nej, det är svårt att vara besviken spelmässigt, vi kan inte göra det bättre. Spelar vi så här så kommer de allsvenska lagen inte ha en chans, och det räcker ju med att vi har dem efter oss.

Efter att de andra matcherna i den sista elitserieomgången spelats så står det klart att Tillberga får Kungälv i sin kvalgrupp.

– Det jag bryr mig om är att vi slapp Kalix, säger "Zocke".

Av ekonomiska skäl?

– Ja, rent ekonomiska.

Blev det slut på alla bullarna?

– Det blev 30 kvar. Dom gav vi bort.

Mer läsning

Annons