Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zocke: "Landslagsplats är som en betalningsanmärkning"

Det är en galen bandyvecka vi har. SM-slutspel varvat med elitseriekval och mitt i allt släppte förbundskapten Claesson landslagstruppen till VM. När jag lägger fingrarna på tangentbordet får jag nästan samma känsla som vid julbordet – var ska man starta?

Annons

Jag börjar med landslaget som ska spela VM vid en liten udda tidpunkt efter säsongen. 25 riktigt bra spelare är uttagna, inget snack om det. Men jag tycker ändå man kan resa lite frågetecken kring truppen.

Med Jonas Nilssons säsong i ryggen begriper jag inte vad som krävs för att lyckas komma med. Visst har vi bra forwards, men Patrik Nilsson har ju varit skadad och inte skrämt någon på sistone. Simon Jansson och Christoffer Fagerström är också vassa spelare, men bortsett från ett enormt uppehåll färgar de inte mer än till exempel Jesper Eriksson och Robin Sundin som jag tycker varit riktigt heta på slutet.

Generellt är det ju knepigt att Edsbyn har fem spelare med. De försvann ju snabbare än en avlöning i slutspelet och spontant undrar man ju om Franco Bergman fortfarande styr den blågula skutan.

Sedan är det väl allmänt känt att en landslagsplats är som en betalningsanmärkning. Har du väl fått den är det svårt att bli av med den. Men när VM ligger som det gör borde större hänsyn tas till form och att man spelar längre på säsongen. Man kan konstatera att Claesson spelar sin hand med säkra kort. Räcker det?

Västerås SK och Hammarby IF har tagit grepp om finalplatserna på Tele2. Att förhandsfavoriterna VSK skulle ha 2–0 i matcher är kanske ingen nyhet man stoppar pressarna för, men att Bajen leder förvånar åtminstone mig. Laget har haft en säsong som slår varenda berg- och dalbana på fingrarna. Magnus Brodén kommer väl stå staty bredvid Nacka Skoglund innan det här är färdigt.

Jag tror VSK med Stålmannens kusin, Bergwall, i spetsen kommer göra processen kort med Villa – medan det fortfarande är öppet i den andra serien då jag håller Sandviken som det bästa laget om de väl hittar tillbaka till formen. Tre matcher kan gå fort. Eller inte alls.

Blir det en grönvit final är dock MMA tillbaka på Tele2 fortare än någon kunde ana. Det är en högriskmatch som kommer ställa höga krav på arrangörerna. Men lita på tryck på läktarna och glada kassörer.

Kvalet till elitserien följer alla fastställda prognoser i den milda grad att SMHI är avundsjuka. I grupp A är känslan att Kungälv och TB Västerås löser uppgiften medan grupp B blir en nagelrysare utan dess like. En avgörande faktor är att inbördes möten rankas före målskillnad. Det innebär att Ljusdals seger mot Sirius var blytung. Vinner de hemma igen på torsdag räcker seger mot Falun för att vara kvar. Det finns dock så många varianter att gruppen kommer leva till sista omgången där Gripens eviga förbannelse kan vara den avgörande parametern.

Ät pasta och drick vatten. Drömveckan för oss bandyälskare har bara nått halvtid.

Mer läsning

Annons