Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bandy-VM där Gävle vill vara med och fylla igen ett krondike

/

Det roliga – ett bandy-VM i Göransson Arena 2017.
Det mest intressanta – det växande samarbetet mellan Sandviken och Gävle kommun som egentligen inte har med bandy att göra.
Däremot verkar idrotten vara en dörröppnare vid kommungränserna, och jag hörde om ett krondike som ska fyllas igen.

Annons

Göransson Arena slog alltså knock på alla konkurrenter, bland dessa Vänersborg som arrangerade ett succé-VM 2013.

Så nu får Sandviken, som har den absolut vackraste arenan i Bandysverige, som så länge haft en av de ledande bandyklubbarna i landet även ett VM.

Det elfte som någonsin har spelats i Sverige, men alltså aldrig i Sandviken där det bara spelats några enstaka matcher. Då på den gamla fotbolls-VM-arenan.

Självklart kul.

Självklart rätt.

Sandviken ska ha ett bandy-VM.

Dessutom helt rätt i tiden, och då tänker jag ekonomiskt. VM i Västerås 2009 gav en kraftig ekonomisk eftersmak – även om Sverige tog guld med Anders Jakobsson som förbundskapten och SAIK-spelare i laget.

Men konkursboet Västerås gav Vänersborg insikt 2013, och där blev det i stället ett ekonomiskt fungerande mästerskap.

Sammantaget ger det Sandviken och Göransson Arena utsikt att lyckas. Jag gillade därför när Göransson Arenachefen Fredrik Granting ogenerat berättade att hans anbud följde Vänersborgs fungerande mall, även om jag vet att det finns kreativa tankar ute på vift redan nu.

Och så det här med att bandy-VM 2017 går i Sandviken...och Gävle.

Här kommer Gävle plötsligt glidande på en bandyskridsko. Låt vara att den första SM-finalen spelades i Boulognerskogen och att IK Huge blev svenska mästare på Strömvallen 1939.

Men det handlar egentligen inte om bandy, utan om något ännu mer intressant.

Det var därför min första fråga under presskonferensen var vad Jörgen Edsvik gjorde där – det andra fattade jag ju.

Han, kommunstyrelsens ordförande i Gävle, som ena dagen tog första spadtaget för två nya arenor bredvid Gavlevallen – och nu alltså plötsligt var medarrangör i ett bandy-VM.

I eftersnacket med Edsvik fick jag också ett gammalt härligt uttryck serverat, när han pratade om det där krondiket mellan Gävle och Sandviken som han tänker fylla igen.

Krondike, mur, gräns – kalla det vad ni vill.

Men Edsvik berättade också att ett närmande till Sandviken var något han tänkt på länge i sina politiska ambitioner och att han och Peter Kärnström, hans motsvarighet i Sandviken, funderade i samma banor.

"Vi kompletterar varandra. Vi har nytta av varandra", sa Edsvik – och det här är helt andra tankebanor än när kommunerna på 90-talet övertrumfade varandra i äventyrsbadskoncenpt.

I fallet bandy-VM handlar det mest om att Gävle kan erbjuda mer boende för besökare och lag. Alla vet att Dynamo Moskvas buss alltid står parkerad i Gävle under World cup i bandy.

En VM-match i Gävle ligger jag själv helst lågt med. Speciellt som det bara finns en gammal, fin läktare kvar på Strömvallen snart.

Men det händer intressanta saker, och ett radarpar i sammanhanget är onekligen Fredrik Granting och Jocke Lundberg, evenemangsansvarig på Gävle kommun.

Euro Floorball Tournament som nyligen gick i Göransson Arena var frukten av deras gränslösa samarbete.

Bandy-VM är det också.

Och jag tror faktiskt att det bara är början.

Mer läsning

Annons