Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banker har svårt förklara bolånepris

Boräntorna ligger kvar på en hög nivå trots att den värsta finansoron lagt sig. Bankerna har svårt att förklara varför.

Annons

Det var lättare att hänga med i bankernas räntesättning innan finanskrisen slog till. Då var det Riksbankens reporänta som styrde de rörliga bolånen.


Under den värsta finansoron i spåren av amerikanska Lehmankonkursen i september rusade de så kallade interbankräntorna i höjden. Det blev därmed betydligt dyrare för bankerna att finansiera sig – något som spillde över på bolåneräntorna som nådde de högsta nivåerna sedan 1996.


Då hette det att det var interbankräntorna som styrde. Sedan dess har de räntor fallit tillbaka markant – de allra kortaste räntorna faktiskt till samma nivå som i fjol höst.Men det har inte de rörliga bolåneräntorna gjort. Faktum är att de ligger nästan en procentenhet högre, hos Swedbank exempelvis 5,93 jämfört med 5,07 procent, i dag jämfört med för ett år sedan. Det ser ungefär likadant ut hos de andra långivarna.


Så trots att bankernas egna lånekostnader i dag borde ligga på samma nivå som för ett år sedan ligger alltså räntan gentemot kunderna närmare en procent högre.


Nej, är svaret från Swedbank.
– Det går inte att se, säger vd Jan Lidén.
– Vi utgår från den kostnad som är gällande för oss.Skillnaden mellan räntorna är svår att förklara, erkänner även Tomas Pousette, chefekonom på SBAB. Ur SBAB:s perspektiv handlar det om att man fortfarande dras med de kostnader man hade under den värsta fasen av kreditfrossan.
– För att över huvud taget säkerställa att vi hade tillräckligt med likviditet fick vi öka på andelen lång upplåning, trots att kunderna egentligen till största delen vill ha rörlig ränta. Den längre upplåningen är dyrare än den korta upplåningen. Men finns det inga korta pengar får man ta det som finns, säger Pousette.


– Det har jag ingen bestämd uppfattning om, säger han.
Men både Pousette och Jan Lidén tror att räntorna faller mer snart.

Mer läsning

Annons