Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara 76 dagar kvar

I morgon är det 75 dagar för var och en att bestämma sig för vilket parti och vilken företrädare man helst vill se i EU-parlamentet, påminner Ziita Eriksson (M).

Annons

24 mars är det bara 75 dagar kvar tills vi går till val för att välja representanter till EU-parlamentet. 75 dagar för var och en att bestämma sig för vilket parti och vilken företrädare man helst vill se där. Och det är viktigt. För det handlar om deras grundsyn på människor. Om mer eller mindre frihet, mer eller mindre handel, mer eller mindre regler, mer eller mindre byråkrati – kort sagt: ett mer eller mindre socialistiskt Europa.

Andra frågor behöver inte alls avgöras tillsammans med andra länder. Några passar bäst att lösa vid köksbordet, en del i den egna kommunen eller i riksdagen samtidigt som några behöver beslutas inom ramen för EU.

Därför är det viktigt att varje land behåller sin egenhet och självständighet och själva fattar beslut i frågor som bäst sköts av det egna landet och att EU prioriterar de gränsöverskridande frågorna.

Moderatkvinnorna vill ha ett EU-samarbete som är tydligt men avgränsat. Tydligt när det gäller frågor som rör oss alla, men avgränsat när det handlar om frågor som kan beslutas om i Sverige.

Ett exempel på en viktig fråga som Sverige inte ensamt kan arbeta med är människohandel. Det är en ren kriminell verksamhet som går över gränserna. Ett annat exempel är miljöproblemen. De är gränsöverskridande och behöver lösas gemensamt. Ett levande Östersjöhav kräver ett aktivt EU. Ett tredje exempel är kampen mot narkotikan. Världsproduktionen av olagliga opiater har ökat kraftigt och EU har varit mål för en kokainsmuggling som saknar motstycke.

Ziita Eriksson
ordförande Moderatkvinnorna Gävleborgs län

Mer läsning

Annons