Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara en omskärelse i Gävleborgs landsting

Gävleborg är ett av de landsting som erbjuder omskärelse av pojkar av religiösa och kulturella skäl.


Men de senaste två åren har bara en omskärelse genomförts.


Nu vill man ha nationella regler som gör att alla landsting ska erbjuda möjligheten.

Uppskattningsvis 3 000 pojkar omskärs i Sverige varje år av andra skäl än rent medicinska. Det är omskärelser som ofta görs av religiösa skäl bland såväl judar som muslimer.

Medan kvinnlig omskärelse är förbjuden enligt svensk lag är det tillåtet att omskära pojkar. Men det ska göras av läkare eller sjuksköterska eller annan person med särskilt tillstånd. Med smärtlindring och under hygieniskt trygga förhållanden.

Trots det är det bara omkring 1 000 av omskärelserna som görs inom sjukvården och uppemot 2 000 på annat sätt. Antingen utomlands eller av personer som saknar tillstånd och ibland med bristande hygien och dålig eller ingen smärtlindring . Det finns fall där detta lett till komplikationer i form av infektioner, blödningar, svårigheter att kissa och förträngningar.

En förklaring till att såpass få söker sig till vården är att alla landsting helt enkelt inte genomför omskärelser. Men även i Gävleborg där man gör det har man de senaste två åren bara genomfört en enda.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen finns det olika skäl till detta. En del föräldrar upplever att de blivit dåligt bemötta. Andra förklaringar är höga kostnader – eftersom ingreppet inte görs på grund av sjukdom får man betala självkostnadspris, i Gävleborg 3 000 kronor – och att man inte vågar vända sig till vården eftersom man tror att omskärelse är förbjudet i Sverige.

För att ändra på det vill organisationen Sveriges Landsting och Kommuner att alla landsting ska börja erbjuda omskärelser pojkar. Ett förslag som landstinget Gävleborg stöttar.

– Det är bättre att det görs under kontrollerade former, säger landstingsledningens medicinska rådgivare Stefan Back.