Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara en varg dödad i skyddsjakt de senaste fem åren: "Ett uddlöst verktyg"

Just nu pågår jakten på Järbovargen. Men att en varg skjuts under skyddsjakt är ovanligt.
Det har bara hänt en gång i Gästrikland de senaste fem åren.

Länsstyrelsen beslutade under fredagseftermiddagen att förlänga skyddsjakten på den varg i Järbo, som misstänks ha tagit två sällskapshundar och dödat en kviga. Skyddsjakten som har pågått sedan 17 oktober skulle egentligen ha avslutats på söndagen. Men då jakten ännu är resultatlös har länsstyrelsen valt att förlänga skyddsjakten till och med 16 december. Man har också utökat området där det är tillåtet att jaga den närgångna vargen.

Läs också: Upprörd stämning på vargmötet i Järbo - se reprisen av Arbetarbladets livesändning

I det här fallet är det länsstyrelsen som tagit beslut om skyddsjakt, med hänvisning till jaktförordningen, och då omfattas jakten av strikta bestämmelser. Man får bland annat inte genskjuta eller förfölja vargen.

– Och man får bara använda kulvapen, vilket försvårar ytterligare då det handlar om jordbruksmark och tätbebyggt område där det kan vara direkt fara att avlossa ett skott eftersom det finns tamdjur och kreatur och folk som rör sig i området, säger Per Mellström, representant för Jägarförbundet Gävleborg.

LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsens sista utväg

Det är inte första gången som skyddsjakt på en oskygg varg är förgäves.

Arbetarbladets granskning visar att bara en varg skjutits under skyddsjakt de fem senaste åren i Gästrikland. I Uppland har ingen varg fällts under skyddsjakt under samma period.

– Det är jättesvårt. Med de regler som länsstyrelsen sätter upp är det nästan omöjligt att skjuta en varg, säger Mellström.

Så skyddsjakt är ett uddlöst verktyg menar du?

– Uddlöst och uddlöst, Nästan.

Sara Sundin på länsstyrelsen är medveten om svårigheterna.

– Det är knivigt. Särskilt utan snö att spåra i. Men ibland kan skyddsjakt vara ett mycket effektivt verktyg när det gäller en specifik varg med oönskat beteende, konstaterar hon.

LÄS OCKSÅ: Listan: Alla ansökningar om skyddsjakt de senaste fem åren

Sedan 1 januari 2011 har 16 ansökningar om skyddsjakt på varg lämnats in i Gästrikland. Sju av ansökningarna har bifallits men i tre fall rör det sig om samma varg, så totalt har fyra skyddsjakter genomförts i Gästrikland de senaste fem åren.

Bara i ett fall har man alltså lyckats skjuta problemvargen.

Då rörde det sig om en mycket oskygg varg som hade dödat får och tagit en hund från en villatomt kring Mo, just norr om centrala Ockelbo. I det fallet sa länsstyrelsen inledningsvis nej till skyddsjakten, men då vargen tog en familjehund gick polisen in och beslutade om avlivning med stöd i jaktlagen då vargen ansågs vara farlig och närgången även för människor. Länsstyrelsen vände då och godkände också skyddsjakt.

– För att komma till rätta med problemvargar vore det mycket bättre om polisen kunde besluta om avlivning. Då blir det en fråga om att akut avliva vargen och reglerna för jakten blir mycket smidigare, säger Per Mellström.

LÄS OCKSÅ: Närgångna vargar oroar i Ockelbo

Om "ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet" får polisen, enligt jaktlagen, fatta beslut om avlivning.

– Men det är endast en akutåtgärd, säger polisen Lars Fredin, som är ansvarig för rovdjursfrågor, och berättar att polisen därmed får använda andra metoder för att avliva djuret.

Polisen får använda andra vapen samt både motorfordon och spårhundar och behöver heller inte ta hänsyn till om vargen bedöms vara genetiskt värdefull.

– Vi är inte utsedda att förvalta vilt och behöver inte ta hänsyn till om djuret är skyddsvärt, förklarar Lars Fredin.

Innan avlivning blir aktuellt kan polisen besluta om skrämselåtgärder som att skjuta med gummikulor eller sätta hundar på den störande individen för att få den att flytta på sig.

Han är medveten om fallet i Järbo men att polisen ska besluta om avlivning är inte aktuellt i nuläget.

– Jag lider med dem i Järbo och förstår fullt ut att det är besvärligt med en närgången varg. Men det är en bit kvar till avsevärd skada, säger Fredin som tror att chanserna att skjuta Järbovargen är relativt små.

– Skyddsjakt på varg är jättesvårt och lurigt. Det enklaste sättet är från helikopter, men det är svårt i skogsterräng. Mitt tips för att lyckas med skyddsjakt är att jaga med åtel, men det är inte tillåtet så då måste Naturvårdsverket lämna särskilt tillstånd och det tror jag inte man gör.

I Uppland har bara en ansökan om skyddsjakt på en varg på Gräsö lämnats de fem senaste åren. Länsstyrelsen sa ja sedan en varg hade dödat ett 20-tal får på flera öar i skärgårdsområdet kring Gräsö. Men också den jakten var resultatlös.

Totalt har finns sju kända fall av döda vargar i Gästrikland och Norduppland de fem senaste åren. En sköts under skyddsjakt, två under licensjakt, två dödades i trafiken och ytterligare två har skjutits med hänvisning till en nödvärnsparagraf i jaktförordningen.

LÄS OCKSÅ: Vargen tog hunden framför Elisabeths ögon