Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baravara anklagas för skattefusk

/

Bolaget som driver Gävlekrogen Old Saints med lunchrestaurangen Baravara har fuskat med skatten.
Det hävdar Skatteverket som kräver närmare en halv miljon kronor i ytterligare skatter och avgifter för inkomståret 2005.

Annons

Om man ska följa Skatteverkets måttstock så var den redovisade bruttovinsten onormalt låg, inte bara under 2005 utan också 2006 och 2007.

– Vi får se hur det går i förhandlingen i länsrätten, säger ägaren Gunnar Björkholm som tillbakavisar Skatteverkets påståenden.

Gunnar Björkholm vill inte kommentera mer i dagsläget utan hänvisar till sitt ombud, advokaten Thomas Öberg.

– Det är samma grepp som Skatteverket alltid tar. Man utgår ifrån branschorganisationen SHR:s statistik som omfattar några hundra restauranger i Stockholm. Men Skatteverkets egen statistik visar att bruttovinsten ute i landet kan variera från 40 till 60 procent, säger Thomas Öberg.

Han har begärt muntlig förhandling som ska ske i länsrätten i slutet av mars. Då ska bland annat Baravaras köksmästare få berätta om bruttovinsten på de olika maträtterna.

– Jag vill höra dem som det gäller. Att berätta med egna ord inför domstolen kan tillföra väldigt mycket . Papper och handlingar förmedlar inte intryck på samma sätt, säger Thomas Öberg.

Han tycker att Skatteverket använder bruttovinsten alldeles för schablonmässigt. Förutsättningarna kan skilja sig avsevärt mellan olika företag, menar han, bland annat beroende på inriktning, svinn och råvaror.

La Priova AB som driver Old Saints och Baravara redovisade 2005 en bruttovinst på 46 procent. Skatteverket hävdar att bolaget har struntat i att redovisa intäkter på åtminstone 500 000 kronor.

Enligt bolaget var bruttovinsten 24 procent på lunchmat, 29 procent på kvällsmat och 50 procent på en stor starköl. Större delen av vinsterna kommer i stället från provision på spelverksamheten.

Restaurangen är till för att locka spelare och ska inte i sig ge stora vinster, hävdar bolaget i en skrivelse till länsrätten.

Också för 2006 och 2007 redovisar La Priova en förhållandevis låg bruttovinst, 36 respektive 47 procent.

– Vi får se om vi kan övertyga länsrätten om att det är vi som har rätt, säger Thomas Öberg.

Skatteverkets Lars Lundh menar att den statistik som Öberg hänvisar till bygger på vad bolagen själva redovisat i sina deklarationer.

– Eftersom vi sett omfattande underredovisning av intäkter så blir inte statistiken rättvisande, säger han och litar mer på vad restaurangernas egen branschorganisation räknar som normal bruttovinst.

Skatteverket kräver att La Priova AB, förutom ytterligare skatt och avgifter, ska betala strafftillägg på 20 procent.

 

Annons