Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn får inte vräkas

Varje vecka genomförs i medeltal 60 vräkningar i vårt land. De bakomliggande orsakerna kan vara många. Dålig ekonomi, sjukdom eller missbruk är de vanligaste skälen till att hyran inte betalas. Hyresrätten kan också förverkas om man uppträder störande.

Majoriteten av dem som vräks är män. Men bland de vräkta finns tyvärr också många barnfamiljer.

Hur många barn som årligen måste uppleva att familjen blir avhyst, att flytta till en provisorisk bostad, att byta skola och kamrater, kort sagt på ett bryskt sätt få en del av sina rötter avskurna, finns ännu ingen sammanhållen statistik över.

Regeringen har därför gett kronofogdemyndigheten i uppdrag att redovisa på kommunnivå hur många barn som finns i vräkta hushåll. Det en av de konkreta åtgärder som ingår i regeringens hemlöshetsstrategi.

Enligt vår mening får det över huvud taget inte förekomma att barn vräks. Det är fullständigt oacceptabelt. Vi har en lagstiftning som tydligt anger att vräkning av barn ska förhindras. Enligt socialtjänstlagen ska hänsyn till barnens bästa beaktas när åtgärder rör barn. Denna paragraf har sitt ursprung i FN:s barnkonvention. Och vem kan ifrågasätta att ett barn behöver en bostad? Därför måste socialtjänsten och hyresvärden sätta barnens bästa i första rummet och tillsammans försöka finna lösningar.

Det finns ett batteri av åtgärder som socialtjänsten kan använda för att stödja barnfamiljerna, problemet är att de nyttjas i olika omfattning i kommunerna. Ekonomisk rådgivning, information om hyresvillkor, att socialtjänsten åtar sig betalningsansvar för hyran, boendestöd, personligt ombud och sociala kontrakt, det vill säga att socialtjänsten hyr lägenheter som de upplåter till dem som inte själva har möjlighet att få teckna hyreskontrakt, är några väl beprövade socialtjänståtgärder för att förebygga uppsägning och vräkning.

När man ser att föräldrarna använder bostadsbidraget till annat än hyran borde det inte vara omöjligt att försäkringskassan låter bidraget gå direkt till hyresvärden.

Det allra viktigaste är att hyresvärden reagerar i ett tidigt skede. Eftersom hyresrätten enligt Jordabalken är förverkad om hyresgästen dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen, borde vi låta utreda ett system där hyresvärden efter denna vecka tar direktkontakt med socialtjänsten i kommunen, som då kan fånga upp de familjer där det finns barn under 18 år. Det finns en återvinningsfrist på 18 dagar då man hinner sätta in lämpliga åtgärder, skulden regleras och hyresrätten förlängas.

Ett sådant mycket tidigt samarbete är det bästa för den enskilde, för hyresvärden och för samhället.

En vräkning kostar enligt kronofogdemyndigheten minst 15 000 kronor, ofta betydligt mer. Det är enligt vår åsikt oerhört inhumant att använda samhällets resurser till att lyfta vuxna och barn ut på gatan på detta sätt. Vi vet dessutom att den skuld som är orsak till vräkningen är ofta betydligt lägre än vräkningskostnaden.

Varje kommun borde införa en ”vräkningsprofylax”, en mottagning dit hyresvärdar och enskilda kan vända sig innan problemet utvecklas till att behöva den drastiska operativa åtgärden – vräkning.

Chatrine Pålsson Ahlgren, kd

Rosita Runegrund, kd

ledamöter i riksdagens socialutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel