Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn oavsett bakgrund ska få de kunskaper som hen behöver för att uppnå sina drömmar

Kunskap är biljetten vidare i livet, det är därför vi Liberaler brinner för att ständigt göra skolan bättre. Alla barn oavsett bakgrund ska få de kunskaper som hon eller han behöver för att kunna uppnå sina drömmar.

Det ligger förväntan och spänning i luften. Till veckan så börjar en hel årskull i förskoleklass, första klass och många kommer tillbaka till förskolan där det också väntas nya grupper. För oss Liberaler börjar allt med skolan. Det är här våra barn rustas för framtiden och det är i skolan som klassresor tar fart.

Att alla ska känna sig trygga och trivas i våra skolor är en förutsättning för lärande. I Gävles skolor råder nolltolerans. I sitt arbete mot mobbning ska alla skolor ha åtgärdsprogram som baseras på forskning och beprövad erfarenhet.

Med stöd av stadsbidrag ska vi fortsätta arbetet med att minska barngrupperna i förskolan. Gävle förskolor ska erbjuda trygg omsorg och en lärande miljö. Förskolan är det första viktiga steget i vårt utbildningssystem, därför är det viktigt att inga barn stängs ute. Alla barn ska utifrån sina egna behov delta i verksamheten på Gävle kommuns förskolor.

I klassrummet måste fortsatt kunskapsfokus få råda. Alla elever som går ut grundskolan ska ha de kunskaper som de behöver för att klara fortsatta studier. Allra viktigast är baskunskaperna - att kunna läsa, skriva och räkna. För att varje elev ska få rätt stöd i rätt tid krävs kontinuerlig utvärdering av elevernas insatser, analysering av resultaten och uppföljning av åtgärder så att alla elever når kunskapsmålen. Vi vill inte vänta till hösten 2018, på regeringens reform, för att införa en läsa, skriva, räkna garanti. Barndom går inte i repris, så garantin måste gälla redan nu.

I barnkonventionen står det att “varje barn har rätt till lek, vila och fritid”. Det borde vara en självklarhet att alla barn ges möjligheten till ett fysiskt aktivt liv. Vetenskapliga studier visar att fysisk aktivitet förbättrar kunskapsinhämtandet. För att höja skolresultaten vill vi se att de fysiska aktiviteterna ökar i Gävles skolor.

Liberalerna har höga ambitioner för den svenska skolan. Vi ser helst att skolan åter igen får ett statligt huvudmannaskap. I väntan på detta tar vi Liberaler det kommunala ansvaret, för det krävs fortsatta liberala kunskapsreformer.

För Liberalerna i Gävle

Helene Åkerlind

Evelyn Klöverstedt

Kari Axelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel