Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn på hem ska få stärkta rättigheter

Barn som av olika anledningar placeras i familjehem eller på behandlingshem ska få stärkta rättigheter i Älvkarleby kommun. Det röstade ett enigt kommunfullmäktige ja till i går.

Varje barn som placeras på hem ska bland annat få rätt till en egen socialsekreterare, en plan för att kunna lyckas med studierna i skolan och en hälsoundersökning.

Barnet ska också få träffa sin socialsekreterare oftare än i dag och informeras om sina rättigheter.

Kommunen ska dessutom se till att alla familjer som tar emot barn får utbildning och stöd. Man ska också hitta rutiner för att bli bättre på att upptäcka missförhållanden i tid.

Förslaget var en motion skriven av Ann-Cathrin Larsson (FP).

– Jag är väldigt glad över det här bifallet. Vi är en av få kommuner som kommer att gå så här långt för barnens rättigheter, sade hon under mötet.

Lars Öhman (S) som är ordförande för utbildnings- och omsorgsnämnden som ansvarar för de här frågorna sade att kommunen redan till stor del jobbar på det här sättet men att det ändå var lätt att skriva under den här motionen.

– Det är inte svårt att ställa sig bakom de här att- satserna, sade han.