Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnaby vågar bära blå skjorta

Annons

Nu har säsongsstarten av den brittiska deckaren Morden i Midsomer dragit igång i SVT.

Det är höst i byarna i södra England där serien utspelar sig, och löven skiftar i grönt/rött/brunt/gult. Himlen är ofta grå och regnet droppar från himlen titt som tätt. Byborna är för det mesta klädda i stickade långa koftor, korta koftor, stickade tröjor och så en del kostymer samt en och annan rävjaktsjacka i färgerna grått, beigt och brunt.

Kommissarie Barnaby är den enda med en mellanblå skjorta med matchande slips till sin svarta kostym och är därmed den färggladaste av alla invånare som han och hans assistent Jones möter när de ska lösa olika mordgåtor i bygden runt Causton, bland mjuka kullar och gamla stenhus. (Eller det finns en till karaktär som kan ha starka färger på sig och det är den vågade yngre kvinnan, ofta i 35–40-års-åldern. Snittåldern i serien ligger annars i övre medelåldern.)

Morden i Midsomer är inte som de svenska eller amerikanska deckarna med hårdkokta, tungsinta kommissarier som dricker för mycket och har kraschade äktenskap bakom sig. Nej, Barnaby och hans fru (och dotter som är på besök ibland) står varandra nära och har en stabil och respektfull relation. Deras hem är mer modernt i jämförelse med många bybors hus som vi får besöka. Ofta återfinns där heltäckningsmattor, blommiga gardiner och gräll inredning i en mer dov färgskala, medan Barnabys hus är ljust och smakfullt med konst på väggarna. Mr och Mrs Barnabys relation står också i kontrast till de mer osnygga äktenskapen och kärlekshistorierna mellan de vanliga byborna.

Överhuvudtaget är avsnitten inte mycket för stora gester, det som skildras är det småputtriga, välbärgade medelklasslivet på landet långt från storstad och stress. Ja, allt är rätt lagom (även när musiken signalerar fara är det sällan någon riktig sådan), förutom mängden mord då förstås i trakterna kring Causton, där Barnaby har sin polishemvist.

Och för oss som gärna skulle besöka de pittoreska byarna där så många tv-mord begås bakom de vackra stenfasaderna tipsar Dagens Nyheter var man ska åka. Cotswoldregionen är tydligen ett säkert tips om man vill hitta en riktigt charmig engelsk by. En är Castle Combe, vars smala huvudgata med småstugor går från den gamla marknadsplatsen ner till en rustik åldrig bro över ån. Inte helt överraskande så har denna by använts som inspelningsplats för flertalet filmer och tv-program, åtminstone två av dem hade Agatha Christies Hercule Poirot i huvudrollen.

Så, Morden i Midsomer är, som läsaren förstår, en i raden av feelgood-deckare som kommer från England. Lagom mord, lagom skumma (egentligen väldigt vanliga) invånare och så den alltid så lugna och förtroendeingivande Kommissarie Barnaby.

Perfekt för regniga tisdagskvällar.

Ellen Lundberg

Mer läsning

Annons