Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens säkerhet kostar tvåbarnsfamiljen 3 000 kronor

Det räcker inte med en simskola. Ungefär 3 000 kronor får en tvåbarnsfamilj räkna med om barnen ska lära sig simma på fritiden.

– Det spelar ingen roll tycker jag, det är en så viktig grej att kunna, säger föräldern Anna Ardfors.

En plats i någon av föreningarnas simskolor kostar mellan 500 och 850 kronor under terminen. Då går barnen en eller två gånger i veckan 30 eller 40 minuter åt gången. Sammanlagt är det tio eller tolv tillfällen.

Familjen Ardfors från Valbo är inne på femte omgången simskola. Äldsta pojken Simon, 8, har gått två terminer och en sommarsimskola.

– Det är ju livsviktigt att kunna om de ramlar i vattnet. Att börja först i tvåan i skolan tycker jag känns lite sent, säger Anna Ardfors.

Lillebror Jakob, 5, går nu sin andra kurs hos Gävle simsällskap.

Simskolorna är populära. Mellan 500 och 600 barn har under vårterminen gått i någon av Gävleföreningarnas simskolor. Alla föreningar är man överens om att det krävs minst två omgångar, men ibland tre eller fyra innan barnen förstår tekniken och kommer framåt.

– Det är väldigt olika och beror på hur mycket de tränar på fritiden. Det behövs timmar i vattnet, säger Malin Åhrlin, simskoleansvarig för Gävle simsällskap.

Föreningarna är också överens om att intensivsimskola är den som ger snabbast resultat. Under sommaren har både Gävle simsällskap och Svenska Livräddningssällskapet simskola där barnen går fem dagar i veckan i tre veckor.

Saknar inkomster

Billigast är Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskola i Gävle och Valbo. Den subventioneras av Kultur & fritid i Gävle, och kostar därför 450 kronor. Det kan tyckas vara en överkomlig summa, men är ändå för mycket för en del av befolkningen. Enligt Rädda Barnen lever ungefär 220 000 barn – mer än vart tionde barn – i en familj som saknar inkomster för att täcka basutgifter som mat, kläder och hyra.

– Att säga att simkunnigheten är en klassfråga är möjligen tillspetsat men det är inte osant, säger Anders Wennersten på Svenska Livräddningssällskapet.