Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfattigdomen existerar i Sverige i dag

Barnfattigdomen i Sverige har ökat sedan 2008 och idag lever 220 000 av Sveriges barn i fattigdom.

Annons

Det finns en diskussion i samhället ifall man verkligen kan prata om fattiga barn, många menar att det är föräldrarna som är fattiga och inte barnen. Faktum är dock att barnen blir drabbade av föräldrarnas dåliga ekonomi och därmed får en fattig barndom.
I folkligt tal är barnfattigdom ingenting som existerar i Sverige, tankarna går istället till de svältande barnen i Afrika. Sanningen är den att det faktiskt finns barn som inte får tillräckligt med mat i vårt land. Som tur är har barnen här hemma möjlighet till ett mål mat om dagen under skolveckorna och klarar sig därmed ganska bra. Övriga måltider kan en del föräldrar tvingas slita hårt för att få ihop till. Det kan också hända att de själva hoppar över måltider för att prioritera sina barn.

Oftast handlar barnfattigdom i Sverige om att inte ha tillgång till det som majoriteten av vad de andra barnen har. Det handlar också om de problem som uppstår när barnen inte har möjlighet att delta i det sociala livet, så som fritidsaktiviteter, på grund av att utgifterna för medlemskap och utrustning är för stora. Detta medför stora skillnader mellan barn till föräldrar med god ekonomi och de barn vars föräldrar får vända på varenda krona för att kunna leva ett drägligt liv.

I dagens samhälle sker barnens kontakt med varandra till stor del genom internet och sms. Har man då inte tillgång till tekniska prylar som telefon och dator är risken för att hamna i utanförskap stor eftersom barnen inte kan hänga med i det som händer.

Enligt socialtjänsten har antalet hushåll i Gävle med försörjningsstöd ökat de senaste tre åren, från 900 till 1 400 hushåll och i dag finns det 1 302 barn vars föräldrar är aktuella för försörjningsstöd.
Dessutom finns det uppskattningsvis lika många barn vars familjer kan leva i svåra ekonomiska situationer trots att de ligger över försörjningsstödsnormen.

Johanna Edvardsson
Agnes Eriksson
Sandra Sjöblom

prima@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons