Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfetma – ett växande problem

I Sverige är var fjärde tioåring överviktig.

– Det här är ett hälsoproblem som är på väg att explodera, säger Alf Kågström, skolläkare i Sandviken.

Ofta börjar barnfetma mellan tre och sju års ålder. Av alla tioåringar med övervikt har sju av tio fortfarande fetma som vuxna.

De senaste åren har BVC och skolhälsovården jobbat förebyggande mot övervikt bland barn. En metod som används är familjesamtal med råd om matvanor och motion.

– Barn rör sig så väldigt lite i dag. Förr fanns det inga studier som visade att överviktiga barn fortsatte att vara överviktiga som vuxna. I dag vet vi att personer som lidit av fetma i unga år riskerar att få en kortare livslängd än de som varit normalviktiga som barn, säger skolläkaren Alf Kågström.

Barn med ADD och ADHD löper större risk att drabbas av övervikt.

– Vad många inte känner till är att sömnbrist också är en bidragande faktor. Barn och unga sover allt mindre, och det leder både till tappad matlust och mindre ork att röra sig. I stället äter man sötsaker för att snabbt få energi.

I skolan vägs och mäts barnen regelbundet och vart tredje år hålls hälsosamtal.

– Förut kunde det vara svårt att tala med barnen om deras övervikt. Det är betydligt enklare i dag när vi har vi ett program att erbjuda som leds av viktiga gruppen, bestående av skolsystrar och skolläkare. Dessutom har vi ett samarbete med badhuset.

Anledningen till att fler är överviktiga i dag än för 20 år sedan är vår förändrade livsstil. Vi har stor tillgång på mat, samtidigt som vi rör oss allt mindre. Dessutom dricker vi enormt mycket läsk. Vi äter helt enkelt mer än vad vi förbränner.

– Allt har blivit större och med lättillgängligt. Vi har tappat greppet nu när vi kan skotta i godis själva i stora påsar. Chipspåsarna är 300 gram, vilket tidigare var en familjepåse och 200 grams chokladkakor anses vara normalstora, säger Annika Åberg, dietist på Södertulls hälsocentral i Gävle.

Hon betonar hur viktigt det är med motion och rörelse.

– Ungefär en timme per dag bör man röra sig för att gå ned i vikt eller en halvtimme per dag om man vill undvika viktökning. Vardagsmotionen har försvunnit, vi skjutsar våra barn till skolan i stället för att cykla eller gå med dem.