Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnläkaren som hamnade högst upp i politiken

/
  • Centerpartiets Anders W Jonsson tycker att han har det bästa av två världar när han kan vakna varje morgon på gården hemma i Vinnersjö och ändå jobba som förhandlare på regeringens statsrådsberdning.
  • Blandning. Centerpartiets Anders W Jonsson tycker att han har det bästa av två världar när han kan vakna varje morgon på gården hemma i Vinnersjö och ändå jobba som förhandlare på regeringens statsrådsberdning.
  • Lantligt. Anders W Jonsson (C) trivs bra på gården i Vinnersjö tillsammans med familjen och hästarna De Niro och Occarina. Han har jobbat som förhandlare på Statsrådsberedningen i fyra år och kandiderar nu till riksdagen.
  • Anders W Jonsson (C) trivs bra hemma på gården i Vinnersjö tillsammans med familjen och hästarna De Niro och Occarina. Han har jobbat som förhandlare på Statsrådsberedningen i fyra år och kandiderar nu till riksdagen. Men själv ser han sig mer som barnläkare än politiker.

Hedesundas Anders W Jonsson är den ende läkaren på hela regeringskansliet. Han beskrivs som en av landets mest inflytelserika inom hälso- och sjukvårdspolitik men är glad att ha ett "riktigt" yrke att falla tillbaka på.

– Ber Maud Olofsson mig göra något som känns fel kan jag bara tacka för mig och gå tillbaka till barnkliniken, säger han.

Annons

Vi träffar Centerpartiets Anders W Jonsson i gröngräset hemma på bondgården i Vinnersjö där han och hustrun Annika bott sedan 1992. Semestern från jobbet som förhandlare på Statsrådsberedningen har precis börjat

– Här har jag det bästa av två världar. Jag kan gå upp tidigt på morgonen och klappa hästarna och ändå vara först på plats på Rosenbad. Men det skulle förstås inte fungera om jag hade haft småbarn som skulle hämtas och lämnas på dagis, säger han.

När han blev erbjuden jobbet som Centerpartiets förhandlare i hälso-, sjukvårds- och socialfrågor efter Alliansens seger i valet 2006 behövde han inte fundera speciellt länge innan han bestämde sig för att lämna kommunpolitiken i Gävle för att i stället vara med och få inflytande i den nya regeringen.

– Det är ungefär som att ha kört folkrace hela livet och så ringer någon och frågar om man vill köra Formel 1 i Monte Carlo.

Anders W Jonsson beskriver jobbet han har haft de senaste fyra åren som väldigt inflytelserikt. Han ingår i en grupp på fyra personer, en från varje regeringsparti. Deras uppgift är att förhandla fram beslutsförslag som sedan hamnar på regeringens bord. Den enskilt största fråga han har varit med och genomdrivit är vårdvalsreformen, men han känner sig även delaktig i beslut inom folkhälsopolitiken och psykiatrin.

– Jag förhandlar med Mauds (Olofsson) mandat i de här frågorna. De plockar in oss förhandlare väldigt tidigt i utredningsprocesserna så jag känner att jag har tillfört sjukvårdspolitiken mycket.

I förhandlingar är det dock ett givande och ett tagande. På det stora hela tycker Anders W Jonsson att Centerpartiet har varit drivande inom miljöpolitik, företagarfrågor och att landsbygden ska leva. Man har dock misslyckats med att driva igenom hjärtefrågor som exempelvis slopad revisionsplikt för småföretagare och förändringar av lagen om anställningsskydd, LAS. Könsneutral äktenskapslagstiftning var man heller inte eniga om.

– Men vi är inte fyra partier som är identiska. Varje dag har vi olika uppfattningar om något.

Vad är din styrka?

– Jag är exekutiv. Som chef på en barnklinik måste du fatta snabba beslut, alla andra väntar på det. I politiken måste man inse att man aldrig någonsin har ett perfekt beslutsunderlag, men att det är tillräckligt bra, säger han.

Anders W Jonsson tror även att han är bra på att kommunicera med andra människor och förklara politik så att folk förstår.

Svaghet?

– Ibland fattar jag för snabba beslut. Häromdagen var det en som sade till mig att jag måste läsa hela mejlet innan jag svarar. En nackdel när man är bra på att övertyga andra är ju också att man ibland lyssnar för dåligt.

Anders W Jonsson trivs väldigt bra med sitt nuvarande jobb, men oavsett hur det går i valet i höst tänker han sluta och i stället satsa på att komma in i riksdagen. Han står högst upp på Centerpartiets Gävleborgsvalsedel i riksdagsvalet.

– Egentligen skulle det passa mig bättre att bli kommunstyrelsens ordförande än att sitta i riksdagen. Jag vill genomföra saker, men samtidigt tror jag att jag kan påverka som riksdagsledamot eftersom jag vet hur spelet går till.

Han tycker sig ha en fördel genom att inte bara ha verkat inom den politiska världen, dels genom ett brett kontaktnät som bland annat innehåller Vårdförbundet och Läkarförbundet, men även genom egna yrkeskunskaper.

– Jag ser många som tycker att det är så jättefint att sitta i riksdagen, men som inte har något alternativ. De har svårt att säga att de har åstadkommit något, trots att de kanske suttit där länge.

Men hur roligt den än är med politik ser Anders W Jonsson sig i första hand som barnläkare. Under hela tiden i Stockholm har han jobbat en helg per månad på barnkliniken i Gävle. Till och med nu i sommar hoppar han in extra.

– Annars hade jag aldrig vågat ta fullt ansvar igen när jag kommer tillbaka från politiken.

Mer läsning

Annons