Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnperspektivet behöver stärkas

Annons

Tidigare i veckan uppmärksammade Uppdrag granskning att socialtjänsten begått ett stort antal fel vad gäller barnärenden. Reportaget visade att 150 barn farit illa under de tre senaste åren på grund av att socialtjänsten.

Uppdrag granskning har begärt ut tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) samtliga utredningar om socialtjänsternas barnärenden från 2016 till och med september 2018 och fick ut 324 ärenden som handlar om 994 barn. Enligt socialtjänsternas eller Ivo:s egna utredningar hade 150 barn farit illa, på grund av att socialtjänsten gjort fel, genom fel agerande eller genom att inte göra något alls. Många fall handlar om att barnen blivit utsatta för vanvård, för fysisk eller psykisk misshandel eller råkat ut för övergrepp. 

Eddie Wagerland är ett av fallen. Han dog när han var sju månader gammal, efter att ha misshandlats av sin pappa. Det hela började med att Eddie kommit in till sjukhuset med ett brutet lårben och läkaren larmade om att han blivit misshandlad. 

Läkaren som behandlade Eddies benbrott och forskar på lårbensbrott. Han bedömde att Eddie blivit utsatt för misshandel och gjorde en orosanmälan till socialtjänsten i kommunen.Men Eddie dog några veckor efter det och då hade socialtjänsten redan hunnit lägga ner sin utredning. 

Efter läkarens orosanmälan gjorde socialtjänsten en polisanmälan och en förundersökning inleddes. Under tiden fick Eddies pappa inte vara ensam med honom. Flera läkare vittnade om att lårbensbrottet uppkommit genom våld, trots det kunde åklagaren inte utesluta att skadan uppkommit genom en olycka. Samma dag som förundersökningen avslutades fick pappan vara ensam med Eddie igen. Några veckor efter det fick Eddies mamma ett samta från pappan där han sade att Eddie slutat att andas. Mamman valde att berätta om vad som hänt för att det inte ska kunna hända fler barn. 

Frågan om hur socialtjänsten ska agera när det gäller ett litet barn som inte kan föra sin egen talan som utsätts är svår. Men desto viktigare är det att åtgärda brister som uppdagas. Uppdrag granskning har visat att det finns ett stort behov av att socialsekreterare har rätt utbildning och kompetens för att utreda barnärenden. Och att barnperspektivet behöver stärkas.

I ett annat fall som Uppdrag granskning uppmärksammade fick ett flertal syskon bo kvar hos en mor som misshandlade dem, trots att barnen sagt att de blivit utsatta. Idag är modern dömd för misshandel och en av hennes döttrar konfronterade socialtjänsten. Hon frågade varför de inte hjälpte henne och hennes syskon. I utredningen hade det framkommit att familjen hade det så fint hemma och att modern nekade till anklagelserna. Dotterns ord till socialtjänsten som beklagade det som hänt, men som sagt att de gjort det de kunnat utifrån underlaget var att: ”Ni måste ha tillräckligt med underlag. Det här är inte endast papper och pappersarbete, ni beslutar om människors liv”. 

Annons