Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnpiga och ättling till boktryckarkonstens skapare – här får Gunilla från Järbo en bukett som tack

Artikel 6 av 9
Tulpanbuketten 2017
Visa alla artiklar

Marie Christensen vill tacka sin mamma Gunilla för att hon alltid ställer upp för samtliga i deras släkt.
När Arbetarbladet kommer på överraskningsbesök upptäcker vi att även vi journalister har anledning att tacka den 71-åriga Järbobon.
– Det var min släkting som uppfann tryckkonsten, säger hon.

Annons

TV: Se när Gunilla överraskas

Marie Christensen möter upp oss ett tjugotal meter från hennes mamma och pappas hus i Järbo. Mitt bland likartade radhus och kedjehus sticker en blå villa fram – och ut.

Vi går tillsammans upp för rampen mot ytterdörren. Rampen sattes upp efter att Gunillas man Leif drabbades av en stroke för ett antal år sedan, vilket resulterat i att han nu sitter i rullstol.

– Jag tar hand om honom, men han klarar sig ganska bra själv. Han brukar åka ut och åka på egen hand, säger en glad och överraskad Gunilla när vi kommit in genom hallen.

När vi tagit oss in en bit i huset letar sig doften från köket fram till oss.

– Jag står och lagar laga stekt fläsk och potatis med löksås, säger hon och berättar att det är det hon gör mest; städar, tvättar och lagar mat – och tar hand om Leif då förstås.

Marie berättar att Gunilla alltid ställt upp för sin familj, oavsett vad och att även de små tjänsterna förtjänar att uppmärksammas, med exempelvis en tulpanbukett.

– Hon är världens bästa mamma och ställer upp för oss barn. Sen har hon varit barnpiga åt våra barn, och nu tar hon hand om deras barn, alltså sina barnbarnsbarn, säger hon.

I vardagsrummet täcks den största delen av väggarna av fotografier, på barn i alla dess former.

Du är rätt stolt va?

– Verkligen, jag älskar mina barn och deras barn. Och deras respektive också, säger hon.

Gunilla berättar att hennes släkt tidigare bar namnet Cöster och på vardagsrumsbordet ligger en bok med just namnet Cöster.

Stolt visar hon upp boken, som är en hyllning och genomgång av hennes släkt i rakt nedstigande led. När hon börjar berätta om hennes släktingar inser vi att vi på Arbetarbladet själva har hennes släkt att tacka.

– Det roligaste är släktingen som uppfann tryckkonsten. Han var den första, sedan tog Gutenberg vid och utvecklade den ytterligare säger hon och återgår sedan till att fortsätta laga stekt fläsk och potatis med löksås.