Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barockt?

De är duon som inte bara spelar barockmusik på blockflöjt och ärkeluta, utan också har varit med och uppfunnit YouHero-gitarren (en Guitar Hero-gitarr som blir en riktig gitarr med ett datorprogram) samt spelat på en hårdrocksskiva med bandet Vindictiv.

EN.D.E består av Katarina Widell och Patrik Karlsson vars musikaliska kärlek blickar århundraden tillbaka, långt före det att digital musik ens var påtänkt. Ändå spelar de i kväll på Idka, institutet för digitala konstarter i Gävle. Idka ville ha en så akustisk konsert som möjligt, men EN.D.E kunde inte låta bli att flörta med Idkas egen form.

Patrik Karlsson:

– I framtiden tror jag att vi kommer att se mycket mer av denna typ av gränsöverskridande. Kammarmusikföreningar som presenterar datororkestrar och elektronmusikarrangörer som presenterar akustiska instrument. Vi är ju trots allt alla ljudkonstnärer och Idka har nu visat vägen in i framtiden.

EN.D.E har fått stöd av Statens kulturråd till sitt projekt ”Italiens elegans och svensk beslutsamhet – kvinnliga tonsättare då och nu”, som förutom en musikgrävande resa till Venedig också har gett dem möjlighet att beställa nya verk av svenska tonsättare. Under konserten på Idka (Spegeln) blir det inte mindre än fyra uruppföranden av Maurizio Pisati, Malin Bång, Tebogo Monnakgotla och Anna Eriksson.

– Missar ni detta tillfälle så missar ni något ni aldrig upplevt förut och om vi inte kommer tillbaka till Gävle kanske ni aldrig får höra det på konsert igen, uppmanar duon.

Performance-inslag, speldosor och ”en rejält barnsligt kladdig avslutning på konserten” utlovas också.

Ett intresse för barockmusiken finns lite otippat i – hårdrocksvärlden:

– I hårdrocksvärlden har det alltid funnits ett intresse för barockmusik med Yngwie Malmsteen och åtskilliga band från 70-talet som blandade in Bach, Pachelbel och Vivialdi. Vi i EN.D.E jobbade bland annat med en hårdrocksskiva där de använt sig av luta, blockflöjt, barockviolin och slagverk.n