Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockare i vilt slagsmål

(Uppdaterad 16.50) Två personer har gripits och sex personer har förts till sjukhus efter ett slagsmål med minst 30 personer vid Södra Skeppsbron vid tiotiden i onsdags förmiddag. Vittnen talar om en man som knivskurits i ansiktet, en annan som misshandlats med två meter långa träpåkar och om en bilist som kört in i en folksamling.

Fem män har vårdats på akutmottagning med vad som beskrivs som lindriga skador av landstinget.

Polis förhörde flera av de inblandade på plats under förmiddagen och skulle även anlita en tolk. Brottsrubriceringen för de två gripna männen är försök till dråp, alternativ grov misshandel och vållande till kroppsskada. De är 28 och 35 år gamla, enligt Åsa de Veen, pressansvarig vid Gävleborgspolisen.
– Hittills vet vi att det varit ett slagsmål med minst 30 personer. En man ska bland annat ha knivskurits och fått skärskador i ansiktet. En bilist har avsiktligt kört in i en annan bil. Vi utreder vad bråket handlade om och om fler kan misstänkas för brott.

Vittnen talar om att flera yngre barn ska ha funnits på plats i sambandet med bråket.
– I sådana här lägen brukar vi samverka med socialtjänsten. I det här fallet vet jag inte om vi gjort det, säger hon.
Polisen beslagtog en bil, träpåkar som använts i slagsmålet och knivar.

Arbetarbladet träffade tre vittnen på platsen. Fastighetsskötaren Niklas Wall körde förbi Styrmansgatan vid tiotiden.
– Det var hemskt, en man ramlade omkull och misshandlades av flera män med två meter långa träpåkar.
Han vittnar om att gängen kastat stenar på varandra och att flera personer varit utrustade med knivar. En tankbil som körde förbi Skeppsbron ska också ha attackerats med stenar och fått öka farten för att komma undan, enligt Niklas Wall.

– Jag var nära att ta firmabilen och köra mitt i gröten för att få stopp på en pågående misshandel. Men jag ringde polisen som bad mig att avvakta, säger Niklas Wall.
En man som bor i närheten såg bråket.
– Det var brutalt. En man knivhöggs i ansiktet och en bilist körde in i en folkmassa, säger han.
En film han visar bekräftar hans uppgifter om att en bil kört in i en folksamling och att en man misshandlats med träpåkar.

Två bulgariska familjer hade slagit läger i ett dygn vid Styrmansgatan, enligt Suzana Ileva, 17 år. På platsen är flera tält uppslagna och bärplockarna har även bott i sina bilar. Hon och hennes släktingar kommer från staden Gabrovo i centrala Bulgarien, men har varit i Sverige flera gånger och hon talar lite svenska.
– Min kusin träffades av en sten och fördes till sjukhus. Bråket handlade om att ett annat bärplockargäng från Bulgarien ville ha en nyckel till en svart Mercedes på platsen.

Två av de bilar som tillhör hennes och en annan familjs bilar förstördes under förmiddagen. Nu har de bara en bil kvar som de kan använda till bärplockning i skogen.
– Vi har väntat på att lingonen ska mogna. Det har varit en dålig sommar för bärplockning. Vi har varit i Sverige i två månader och plockat lite blåbär kring Falun. Blir det inte bättre snart får vi åka hem.

För nästan exakt ett år sedan skrev Arbetarbladet om en uppgörelse mellan två bulgariska bärplockargäng med ett stort antal inblandade personer på Kyrkogatan utanför Heartbreak. En man fick då allvarliga, men inte livshotande skador.