Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockarna är fler än någonsin

Stora grupper kring­resande, där flertalet är bulgarer har sökt sig till Gästrikland den senaste tiden, enligt underrättelse­uppgifter från polisen.

– Så här många har vi aldrig sett tidigare, säger Anders Samuelsson, tillförordnad läns­kriminalchef.

De kringresande har bott i läger på olika platser och har av polisen och lokalbefolkningen bland annat observerats i skogar i Trödje- och Hillevikstrakten. Enligt Anders Samuelsson kan det röra sig om människohandel, även om polisen i nuläget inte har tillräckliga uppgifter som tyder på det.

– Det har skett så tidigare, säger han och hänvisar till de uppmärksammade fallen med människohandel av bärplockare i Hälsingland nyligen.

Med tanke på att polisen nu observerat stora grupper kringresande som anlänt den senaste veckan och som enligt uppgifter är bärplockare, ökar nu mobiliseringen hos myndigheterna.

Polis, länsstyrelse och socialförvaltning började i våras bilda en samverkansgrupp som snabbt ska kunna hjälpa varandra om det uppstår fall av människohandel. Gruppen samarbetar även med Nationella resursteamet mot prostitution och människohandel. Enligt Anders Samuelsson måste polisen nu få ta reda på information om hur rekryteringen gått till av de bulgariska kringresande.

– Vad har de blivit lovad för arbete och bostad? Hur kom de hit och vem åkte de med? Har de blivit utsatta för våld och hot? säger Anders Samuelsson.

Enligt polisen är ytterligare en problematik den nedskräpning som råder vid läger i skogarna. Anders Samuelsson säger att polisen den senaste tiden fått många rapporter om att de kringresande inte tillämpar allemansrätten på rätt sätt. Telefonsamtalen har kommit från markägare och lokalbefolkning.