Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barrunda London runt

/

London är inte bara shopping, sevärdheter och röda dubbeldäckare - staden anses numera också vara epicentret i cocktailvärlden. Prisade barveteranen Fredrik Olsson, tipsar om Londons fem bästa coxktailbarer.

Annons

Länge har New York hyllats som cocktaildrinkens Mecka men den senaste tiden har fokus flyttat över Atlanten. Enligt svensken Fredrik Olsson, som driver cocktailbaren Kosmopol i London, handlar stans uppsving om att alla stora spritföretag vill testa sina nya produkter här. Dessutom är kunskapsnivån hög.
- Många barer kör egna utbildningar regelbundet vilket bidrar till den höga standarden, säger han. Fredrik Olsson är en veteran i Londons barvärld, där han har arbetat i över 13 år. Bland annat har han vunnit London Club & Bar Awards prestigefyllda pris för bästa bartender 2006.
För de som vill ha en unik upplevelse rekommenderar han här Londons fem bästa cocktailbarer.


På en tyst sidogata till Portobello Road i Notting Hill ligger den klassiska martinibaren Montgomery Place. Ett mysigt, intimt ställe som har hämtat inspirationen från barerna i Chicago på 1930-talet. Montgomerys styrka är att man använder klassiska recept som man sätter sin egen prägel på. Barchefen Marion Beke förklarar:
- Vår martini som innehåller gin och vermouth, blandas med proportionen 15:1, samma proportion som enligt legenden fältmarskalken Montgomery* gärna krossade sina motståndare med, berättar han.
Fredriks motivering:
- Montgomery Place ligger i framkant när det gäller cocktails och drinkarna skapas av några av Londons bästa bartenders.

Adress: 31 Kensington Park Road, London, W11 2 EU
Öppettider: Mån-fre 17.00-00.00, lör 14.00-01.00, sön 17.00-23.30
Signaturdrink: The Martini - Montgomery Style som innehåller, Tanqueray London gin och Noilly Prat French vermouth.
Pris: 8-10 pund.
Klädsel: Snyggt men avslappnat
* Bernard Law Montgomery var en brittisk fältmarskalk som under andra världskriget ledde de allierade i samband med slaget vid El-Alamein 1942, samt var befälhavare vid invasionen av Normandie 1944.


Trailer Happiness är en genuin tikibar. Tiki är en söderhavsinspirerad stil (tänk Hawaii) och temat går igenom allt - baren är byggd av bambuträ, på väggarna hänger bilder av exotiska kvinnor och drinkarna serveras i tjocka muggar. Grundidén med tiki är att det ska vara avslappnande och Trailer Happinsess sviker inte på den punkten.
Rombaserade cocktails är givetvis vad man dricker här, då baren kan stoltsera med 180 olika sorters rom. Menyn har allt från den obligatoriska Mojiton till drinkar från Karibiens alla hörn.
- En bra cocktail ska påminna om din semester men den ska inte ruinera dig, säger barchefen Rikki Brodrick.
Trailer Happiness garanterar att deras drinkar är "fantastiska och farliga". Kanske är det därför drinken Zombie, som innehåller en blandning av fem olika slags rom, bara får serveras två gånger till samma gäst per kväll.
Fredriks motivering:
- Trailer Happiness gör tikikonceptet jättebra. Tycker man om att dricka Mai Tai och punch (en slags bål) ska man gå hit.

Adress: 177 Portobello Road, London, W11
Öppettider : Mån-fre 17.00-00.00, lör 18.00-00.00
Signaturdrink: Colada Nueva som innehåller en hemlig rommix blandat med ananas, mango, passionsfrukt och kokos.
Pris: 6,50-14 pund
Klädsel: Ingen klädkod


Få ställen kan stoltsera med en bar som drar nästan lika mycket folk som restaurangen - Hakkasan är ett sådant ställe. Restaurangen som har en stor ambition att förändra västeuropéers syn på kinesisk matlagning plockade hem en Michelinstjärna 2003. Den orientaliska stilen präglar såväl inredning som cocktaildrinkarna, som alla är en fröjd för ögat.
Hakkasan koncentrerar sig på sällsynta spritsorter och ingredienser.
- Vi har frukter som mangosteen, lychee och granadilla, berättar barchefen George Matzaridis.
Nästan alla ingredienser är naturliga och varje dag levereras över 40 olika färska frukter och örter.
Fredriks motivering:
- Hakkasan gör intressanta drinkar med en asiatisk-twist. Man använder till exempel citrongräs i både drinkar och mat.

Adress: 8 Hanway Place, London, W1T 1HD
Öppettider: Mån-sön 12.00-15.00 (lör-sön -1700), mån-lön 18.00-00.00 (sön 23.00)
Signaturdrink: Hakka som är gjord på hemliga ingredienser
Pris: 7-8 pund
Klädsel: Snyggt och propert. Inga gympaskor.


Mitt i stadsdelen Knightbridge ligger hotellbaren The Blue Bar - en av Londons mest exklusiva barer. Förutom cocktaildrinkar är The Blue Bar också känt för sin originella design, signerad David Collins, och för att vara kändistätt. Madonna, Leonardo DiCaprio och Kylie Minogue har suttit i de djupa, blå fåtöljerna och avnjutit drinkar.
- Bakom baren finns ett dynamiskt team som åker runt i världen för att prova nya sorter och vi arbetar regelbundet med att ta fram nya drinkar, säger barchefen Adam Jannese.
Cocktaillistan, som är säsongsbetonad, innehåller läckerheter som Ginger Cosmopolitan och Orange and Lime Caiperoska.
Fredriks motivering:
- Om man vill dricka bra drinkar i James Bond-stil ska man gå hit.

Adress: Berkeley Hotel Wilton Place London, SW1X 7RL
Öppettider: Mån-Lör: 16.00-01.00.
Signaturdrink: Sex in the City som innehåller 42 Below vodka, chili, passionsfruktkärnor (dessa ingredienser har fått stå och dra i några dagar), passionsfruktpure, Cointreau, lime- och tranbärsjuice.
Pris: 10-16 pund.
Klädsel: Snyggt men avslappnat
Kuriosa: Madonna drack Kir Royal när hon besökte The Blue Bar.


Som namnet antyder är det här stället till stor del en whiskyhistoria då baren kan göra anspråk på att ha Londons mest kompletta whiskyutbud. Men cocktailmenyn är omfattande som det anstår en exklusiv nattklubb.
Chefen Vladimir Gelev tycker att man ska våga testa nya drinkar när man är på besök.
- Man vet oftast vad man tycker om och inte tycker om. Om du berättar det för bartendern ser han till att det inte blir några misstag, säger han.
För dem som är många och vill sätta sprätt på fickpengarna kan man beställa en Whisky Mist Quaich, en slags bålskål, som innehåller Grey Goose vodka, jordgubbar, hallon, björnbär, röda vinbär, citronjuice toppat med Dom Pérignon. Denna storslagna cocktail går loss på 400 pund (ungefär 4 800 kronor). Om man vill fortsätta att festa efter att klubben har stängt (och har pengar kvar) erbjuder menyn att man kan chartra ett privatplan till Las Vegas och fortsätta kalaset. Det kostar närmare tre miljoner kronor dock.
Fredriks motivering:
- Whisky Mist en trendig nattklubb med ett fashionabelt klientel men framförallt har man kunniga bartenders bakom baren.
Adress: 35 Hertford Street, W1J 7SD
Öppettider: Tis-lör 22.00-04.00
Signaturdrink: Summer of 69 som innehåller 42 Below vodka, passionsfrukt- äppel- och citronjuice, krossade vindruvor, mangosirap och Cloudy Bay Sauvignon Blanc.
Pris: 14 pund.
Klädsel: Snyggt men avslappnat
Kuriosa: Whisky Mist är en kändismagnet, bland annat brukar de engelska prinsarna William och Harry roa sig här.

Annons