Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Ockelbohjälten i basketfinal: "Nu ska vi ta titeln från Södertälje"

/
  • Rickard Eriksson i Ockelbodräkt, på den tid det begav sig. Nu spelar 35-åringen sin andra SM-final, när hans Norrköping utmanar mästarna Södertälje.

Han var med och gick upp i Basketligan med Ockelbo BBK – och han var med om att åka ur efter konkursen.
Nu spelar Rickard Eriksson SM-final med Norrköping, men har en bit av Ockelbo med sig i hjärtat – och även på planen.

Annons

Bland lagkamraterna i Norrköping som möter Södertälje borta i den första finalen tisdag kväll finns Edvin Stark.

– Ja, rätt kul att ha lille Stark med sig i laget. Han kunde ju knappt gå när jag debuterade i Ockelbo, säger Rickard Eriksson med ett skratt som sedan övergår i beröm och förhoppningar.

– Edvin har gjort det riktigt bra den här första säsongen, och fått riktigt speltid i ligan och utnyttjat den. Han kommer att bli bra. Han har samma fina skott som farsan, säger Rickard, med passning till Brynäs klubbdirektör Johan Stark.

Edvin Starks tid kommer. Var så säkra.

Men nu släpper vi loss Rickard Eriksson i den här artikeln. Rickard II Eriksson som han kallades i Ockelbo, eftersom det fanns en Rickard I också – en namne som förresten också kan dyka upp finalspelet, som domare.

Rickard Eriksson fyllde 35 för några veckor sedan, men laddar som bäst för sin långa ligakarriärs andra SM-final.

I fjol fanns han med i Uppsala som spelade final för första gången på 36 år – men fick ge sig mot Södertälje som vann sin tredje raka titel.

Nu har han verkligen fått en andra chans också att bli mästare. För efter förra säsongen fick han inte plats i Uppsala längre – men hann knappt fundera över möjliga alternativ innan telefonen ringde. Det var Adnan Chuk, tidigare lagkamrat i Södertälje och ny coach i Norrköping Dolphins – och denne hade bara en sak att säga:

"Kom och spela för mig".

– Jag tackade ja direkt, berättar Rickard. Jag kände att jag hade mycket kvar att ge och Norrköping satte ihop ett intressant lag med hängivna lagspelare, och en blandning av ungt och rutinerat.

Han säger det inte själv, men även om han inte är en startspelare bidrar han till framgångsmixen med sin egen kapacitet. För fyra år sedan utsågs han till Årets försvarare i ligan.

– Jag var nog kvickare då. Men förhoppningsvis är jag smartare nu. Men vi är inte nöjda med att ha gått till final.

– Nu ska vi peta ned dom. Visst, det var väl ingen som trodde att vi skulle nå SM-final inför den här säsongen – men inne i omklädningsrummet visste vi vilken nivå vi kunde nå, säger Eriksson.

Men just när vi är framme i SM-finalen, så ber vi Rickard Eriksson spola tillbaka i spelarminnet och den riktigt långa karriären, som har inneburit totalt sju säsonger i Uppsala under två omgångar, tre i Södertälje och tre i Ockelbo...

– ...till och med fyra säsonger i Ockelbo. Jag har faktiskt med och spelade i ettan när vi gick upp i ligan också, säger Eriksson och behöver ingen större puff i den riktningen för att börja berätta.

– Jag hade några riktigt härliga år i Ockelbo. Vi hade ett skönt gäng som gick upp, och sedan var många med och spelade den första säsongen i ligan också. Det var verkligen en speciell tid, en speciell ort och...ja, jag har massor med sköna minnen.

Glada. Och smärtsamma. För efter de tre första säsongerna i Ockelbo så spelade han två år i Sallén i Uppsala innan han gjorde en sista säsong OBBK.

Klubbens sista någonsin, våren 2007.

– Ja, jag fick vara med att gå upp i ligan, och sedan fick jag vara med om konkursen också. Det där sista var inte roligt

– Men jag vet att vi bet ihop, och även omt några spelare lämnade eftersom det inte fanns några pengar så vann vi den där sista matchen på hemmaplan mot Akropol trots att de hade ett riktigt bra lag. Då var det mycket tårar, jag vet ju hur mycket basketen betydde för Ockelbo.

Mer läsning

Annons