Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst bygga helt ny arena

Annons

Tekniska kontoret vill riva och bygga nytt för framtiden, den infinner sig efter 2014. Då, enligt Uefa, gäller 3 000 sittplatser under tak för internationell fotboll. De som vill vara med i den leken får anpassa sig eller lämna walk over. Så alternativen är enkla och robusta: Ett nytt Strömvallen, kompletterat med hotell och konferens i Konserthuset. En injektion för Gävle, en arena värdig Gif och andra lag som siktar uppåt i stället för att ängsligt titta bakåt.

Eller så gör vi ingenting, mer än bevarar den gamla läktaren. Den kan bli samlingsplats för nostalgiker som håller sig fast i historien; här sprang Gunder Hägg för en mansålder sedan. Glöm inte det!

Valet bör vara enkelt.

Den nya arenan finansieras av affärsmän som tänker göra sig en hacka, på sikt. Inget konstigt med det, så fungerar marknadsekonomin. Hyresavtalet låser in både byggherren och hyresgästen; det skrivs på 25 år, eller så, med uppskrivning enligt index. Det ger en stabil och garanterad prisutveckling, för båda parter. Skattebetalarna vet vad det kostar, och vad de får för pengarna.

Tekniska kontoret har insett det här och sett till stadens bästa. Kompromissförslaget, en egendomlig hybrid, var bara en eftergift till de mest högljudda.

Invändningarna, nostalgiska och personliga, lämnas därhän. De boende får anpassa sig, som andra boende i andra kvarter när något rivs för att lämna plats för framtiden.

De mer jordnära farhågorna; trafiken, buller, begränsad utsikt för några få, kan diskuteras. Trafiken och p-platser sätts på prov en gång var fjortonde dag, under tre timmar. Det kan nog ses som uthärdligt för de flesta.

Buller och ett nytt hotell får vägas in mot allmännyttan. Den kan sammanfattas: En ny central arena, på promenadavstånd, blir bra för Gävle och Gävles fotboll. Finansieringen, enligt marknadens ekonomiska och politiska principer, går att leva med också för den som har sina värderingar till vänster.

Mer läsning

Annons