Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa fotbollsspelet nu ännu bättre

/

Nu släpps Fifa 12.

– Först och främst handlar det om de tre stora nyheterna precionsdribbling, taktiskt försvarande och nya fysikmotorn, säger producenten David Rutter.

Annons

– Vana Fifa-spelare kommer att få omdefiniera vad Fifa var, sa David Rutter i våras vid ett presseventet på Stamford Bridge i London (Chelseas hemmaplan).

Budskapet är detsamma när vi träffar David Rutter i Stockholm, under en blixtvisit i samband med lanseringen. Det första handlar om att kunna dribbla bättre.

– Precisionsdribbling, som är ett väldigt belönande och utmanande sätt att dribbla på. Det är speciellt användbart i och runtomkring straffområdet.

Nummer två?

– Taktiskt försvarande. Det är ett nytt sätt att försvara sig. Nu behöver man inte sitta och trycka tanklöst på knappar. Försvarare är inte längre som målsökande missiler som obarmhärtigt springer efter bollen. Nu läser försvararna spelet istället, säger David Rutter.

Fysikmotorn är den tredje stora nyheten?

– Ja. Den gör hela spelet mycket verkligare. Det finns en nästan gränslös variation av utfall när spelare kommer i kontakt med varandra.

Vad händer i onlineläget?

– Först har vi Head to Head season, där man spelar rankade matcher mot andra spelare i olika divisioner. Det finns tio divisioner och man spelar tio matcher varje säsong. Man börjar i division tio och om man får tillräckligt mycket poäng flyttas man upp en division. Sen behöver man mer och mer poäng för varje division man kommer till.

Till Xbox live finns något som heter Football club. Vad är det?

– Där väljer man sitt favoritlag och tjänar XP till laget beroende på hur hängiven man är. Varje vecka kommer man se vilket lag som har bäst fans, säger David Rutter.

Från riktiga matcher

– Det finns också utmaningar baserade på riktiga matcher. Till exempel kan Liverpool ligga under med 1–0 mot Stoke. Då är utmaningen att komma ikapp, och vinna.

En annan nyhet, för karriärläget är Deadline Day Transfers. Hur fungerar det?

– Som i verkligheten. Man kan köpa spelare i sista sekunden.

Några nyheter i Be A Pro?

– Fokus i år låg på att förbättra karriärläget det påverkar även Be A Pro och det nya Pro Player Intelligence. Det låter spelare röra sig mot positioner där de är bäst. Rooney, som har bra långskott vill vara strax utanför straffområdet och Crouch som är farlig i luftrummet håller sig där, till exempel.

Kan du avslöja något om vad som händer med Fifa-serien i framtiden?

– Inte mer än att vi vill fortsätta göra världens bästa fotbollsspel. Vi har massor av idéer. Men vi vill också kolla med fansen, vad de vill att vi ska göra.

Fifa 12 släpptes i Sverige i veckan.

William Ryder

Mer läsning

Annons