Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästisarna från söndagsskolan – vänner för livet

/
  • BÄSTISAR. Syskonen Ing-Marie Pettersson och Kurt Andersson och Ing-Maries bästis Ingegerd Jonsson står på den plats de tror att deras gamla söndagsskola låg i närheten av Agnesbergs-vägen på 1940-talet.

På 1940-talet hade missionskyrkan en söndagsskola mellan OK och Andersbergs IP för barnen i intilliggande byn Sörby.

Ing-Marie Pettersson (född Andersson) och Ingegerd Jonsson (född Hedqvist) var sex år när de började – och är fortfarande bästisar!

Annons

Även Ing-Maries bror Kurt gick i söndagsskolan, som låg vid Agnesbergsvägen och Skogmursvägen.
– Jag var den enda killen i byn som gick i söndagsskola. Varken Gösta eller Bengt-Olov behövde gå, säger Kurt – med större förståelse för föräldrarna i dag än då.

På 1940-talet var Sörby en by omgiven av ängar och med ett 15-tal hus med boxnummer i stället för gatuadresser. Ing-Marie och Kurt bodde på Korpvägen, och Ingegerd på Ugglevägen.

Att lyssna på radio var en populär sysselsättning på den tiden, även för barnen.
– En gång hörde jag att det skulle bli regn och bad Gud att han inte skulle lyssna på vad de sagt på radion, berättar Ingegerd.

Annars var det mycket saft och bullar på 1940-talet. Lek med dockor, som övergick i att sy kläder till dockorna. Som övergick i scouterna. Som övergick i första kärleken. Som övergick i att ”gå på parken”.
Medan Ing-Maries lillebror Kurt ville ha mer dramatik.
– Jag och kompisarna målade Karlsbergrättarens kor randiga med vit färg en gång. Där fanns även grisar och höns. Och så hade ”Vedgårdskalle” hästar där.

Allt medan ängarnas yta minskade och staden växte, precis som Ing-Maries och Ingegerds vänskap.


Tetha Åhs

Mer läsning

Annons