Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batman Arkham Asylum en framtida klassiker

/
  • ÅRETS ÖVERRASKNING. Rocksteady Studios överraskar stort med “Batman Arkham Asylum”, som är ett superhjältespel med stor bredd och är fullständigt nedlusat med härligt extramateraial för kalenderbitaren.Foto:

Batman har återigen fångat sin ärkefiende, Jokern. Men den här gången gick allt lite för lätt. När ”den mörke riddaren” överlämnar sin fånge till Gotham slutna rättspsykiatriska anstalt, Arkham Asylum, visar det sig snabbt att han har hamnat i en djävulsk fälla.

Annons

Jokern och hans kumpaner har tagit kontroll över Arkham Asylum och nu är Batman inlåst tillsammans med alla sina ärkefiender, samtidigt som den galne superskurken hotar att spränga hela Gotham City.

Ni hör själva, storyn i ”Batman Arkham Asylum” är så klassisk som det kan bli. Och det är kanske inte så konstigt eftersom spelet bygger löst på Grant Morrison och Dave Mc Keans omtalade grafiska novell ”Arkham Asylum A Serious House on a Serious Earth” från 1989.

I likhet med seriealbumet och spelfilmerna om Batman så bjuder spelet på en skruvad gotisk atmosfär höljd i mörker, skuggor och ett ständigt duggregn.

Spelupplägget lånar friskt från spel som ”Metal Gear Solid” och moderna actionklassiker som ”God of War” och ”Devil May Cry.

Precis som i Hideo Kojimas äventyrsserie om Solid Snake så handlar det till stora delar om att utforska miljöerna och planera sina attacker.

Att helt sonika rusa in i ett rum fyllt av Jokerns beväpnade hejdukar är det inte tal om, för då är det oundvikligen ”Game Over”. Då kommer Batmans arsenal av tekniska hjälpmedel till stor nytta.

Med hjälp av mörkerseende, bataranger, sprängmedel och änterhakar förvandlas den maskerade hjälten till ett rovdjur som smyger sig på sina fiender och sätter skräck i dem i skydd av mörkret.

Ibland stöter du på obeväpnade styrkor och då kan du anta en mer direkt approach, där du lär Jokerns hejdukar en läxa med hjälp av knytnävarna.

Fightingscenerna hör till det snyggaste jag sett i ett spel. Med hjälp av enkla kontringsmanövrar kan du länka samman attacker som får de mest avancerade Hollywoodfilmerna att komma på skam.

För seriefantasten, som kan sin Batman-historia, finns en närmast outsinlig källa av dolda upplåsningsbara bonusmaterial, från patientintervjuer med hjältens ärkefiender till biografier av samtliga karaktärer.

Dessutom är banorna översållade med gåtor, signerade ”The Riddler”. Om du vill kan du spendera massor av tid på att lösa dessa kluriga tankenötter och sammantaget ger allt extramaterial ett ovärderligt mervärde.

”Batman Arkham Asylum” är årets hittills mest kompletta actionäventyr. Allt, och då menar jag verkligen allt, genomsyras av en otrolig detaljkänsla och kärlek till källmaterialet.Här finns massor av action, detektivarbete och sanslösa bossfajter och några egentliga brister finns det inte. Scener som de ”syrade” fajterna med ”Scarecrow” , uppgörelsen med ”Bane” och första mötet med ”Killer Croc” känns redan klassiska.

Enkelt uttryckt: ”Batman Arkham Asylum” höjer ribban skyhögt för superhjältekonkurrenter som ”Spiderman”, ”Hulk” och ”Marvel Ultimate Alliance”. Nykomlingarna Rocksteady Studios har definitivt skapat en framtida klassiker.

Mer läsning

Annons