Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Batti kan åtalas igen

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand utesluter inte ett åtal mot S-politikern Battal Batti i samband med knivskärningarna på Nya Bruket.
– Jag har inte tagit ställning till om jag ska rikta misstankar mot honom ännu, säger han.
Battal Battti är bedrövad.
– Jag förstår inte vad Hammarstrand är ute efter, säger han.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand driver återigen linjen om att den socialdemokratiska politikern Battal Batti spelade en viktig roll när konflikten mellan två familjer urartade på Nya Bruket 1 maj förra året.

Mikael Hammarstrand framhåller att det inte är han som påstår att Battal Batti låg bakom tumultet på Nya Bruket. Det är Battal Battis 26-årige systerson som säger att han och de två andra släktingarna uppmanades av Battal Batti att söka upp den andra familjen. Och de skulle använda vapen om det blev nödvändigt. Även detta är systersonens påstående, hävdar Mikael Hammarstrand.

I dagsläget har han inga planer på att väcka åtal mot Battal Batti.

– Jag har inte tagit ställning till det ännu, först måste den pågående processen ha sin gång, säger Mikael Hammarstrand.

I samband med förhandlingarna i tingsrätten riktade Mikael Hammarstrand misstankar mot Battal Batti. Han ansåg att Battal Batti hade gjort sig skyldig till anstiftan till mordförsök och övergrepp i rättssak.

Battal Batti greps och fick tillbringa en vecka i häktet innan han friades från misstankarna. Åklagare Christer Sammens lade ner förundersökningen eftersom brott inte kunde styrkas.

Christer Sammens tog över förundersökningen när kritik riktades mot Mikael Hammarstrand. Bland annat hade han beskrivit Battal Battis familj som patriarkal med hedersrelaterade sedvänjor och att Battal Batti var hövdingen.

Battal Batti tycker att hela historien återupprepas och säger att Mikael Hammarstrand är fel ute.

– Jag blir bestört och ledsen, och jag mår verkligen dåligt. Det finns inga bevis för att jag skulle ligga bakom det som hände, säger han.

Varför de tre männen sökte upp den andra familjen är oklart. Enligt Mikael Hammarstrand finns det två förklaringar.

Det första är att de skulle diskutera underhållet för ett barn. Det andra är att de skulle lösa en dispyt som uppstod när Battal Batti och en av männen i den andra familjen stötte ihop i en butik tre dagar innan knivskärningarna.