Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre djurskydd med rödgröna

Annons

Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger nu att regeringen tänker avsätta mer pengar till djurskyddskontroller. Men det blir inte förrän efter valet. Och hur mycket pengar det handlar om berättar han inte.
Beskedet är dessutom senkommet. Och det känns mest som en panikhandling för att hantera ännu en djurskyddsskandal. I julas var det grisarna, nu är det minkarna.
Regeringen har under hela mandatperioden drivit en offensiv mot djurskyddet. Det första den gjorde var att riva upp den förra regeringens förslag om skärpta krav på minkuppfödningen. Ansvaret för förbättringar fördes istället över till näringen.
Man fortsatte med att lägga ned Djurskyddsmyndigheten. Ansvaret för djurskyddet fördes över till Jordbruksverket, däremot inte tillräckligt mycket pengar.
Sedan förde man över ansvaret för djurskyddstillsynen från kommunerna till länsstyrelserna. Inte heller nu fördes tillräckligt med pengar över. Detta varnade vi för redan när regeringens förslag kom. Men det struntade man i.
I en rapport skrev Jordbruksverket att överföringen ledde till en minskning av personalen med närmare en fjärdedel. Den rapporten hade regeringen i sin hand när budgeten för 2010 fastställdes. Även detta struntade man i.
Nu vaknar man upp, efter ännu ett avslöjande om grava missförhållanden.
Det här håller inte. Sverige behöver en regering som tar djurskyddsfrågorna på allvar. En regering som månar om djuren, inte enbart ett fåtal producenters ekonomi. Vi rödgröna har kommit överens om att fördubbla djurskyddskontrollerna. Vi kommer att inrätta en djuretisk ombudsman. Vi vill ha bättre djurhållning inom livsmedelsindustrin. Vi kommer att verka för att allt kött inom EU ska ursprungsmärkas. Vi kommer att arbeta för bättre djurskydd på EU-nivå.
Och vi kommer att definitivt att genomföra det förslag om stopp för plågsam minkuppfödning som den nuvarande regeringen rev upp.

Bodil Ceballos, Riksdagsledamot MP
Ulla Andersson, Riksdagsledamot V
Raimo Pärssinen, Riksdagsledamot S

Mer läsning

Annons