Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre hjälp till barn med sjuka föräldrar

Det dröjde ända tills år 2009 innan sam- hället på allvar inser att barn som har en sjuk närstående också kan behöva särskilt stöd och hjälp, skriver Margareta B Kjellin (M) och Magdalena Andersson (M).

Annons

Förra veckan fattade riksdagen beslut om en lag där det blir en skyldighet för kommuner och landsting att ”särskilt beakta barns behov av information, råd och stöd, bland annat om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med har en psykisk sjukdom eller en allvarlig fysisk sjukdom”.

Det dröjde ända tills år 2009 innan samhället på allvar inser att barn som har en sjuk närstående också kan behöva särskilt stöd och hjälp. Här i Sverige, där vi brukar säga att alla alltid har barnens rätt för ögonen och där barnperspektivet ska genomsyra våra beslut, har det inte gällt alla barn.

För visst är det självklart att barn till föräldrar eller andra närstående med psykisk sjukdom har behov av att få så mycket information som möjligt. Att få stöd. Att få veta vad som händer. Vad är det som gör att mamma ibland bara ligger på sängen? Är det mitt fel? Vad kan jag göra för att det inte ska hända? Kan jag ta hem kamrater utan att vara orolig? Det finns mängder med frågor som snurrar runt i ett barns huvud i sådana situationer. Och där har hälso- och sjukvården tillsammans med socialtjänsten ett stort ansvar. Ett ansvar man inte alltid har tagit.

Förslaget om en lagändring där det nu blir en skyldighet för kommuner och landsting att särskilt beakta barns behov är varmt välkommet, och det är bara förvånande att det skulle krävas en alliansregering för att få det på plats!

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län,

ledamot socialutskottet

Magdalena Andersson (M).

riksdagsledamot Jönköpings län,

ledamot socialutskottet

Mer läsning

Annons