Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre övervakning efter hjärnskada på vårdhem

I mars hjärnskadades en 23-årig kvinna från Sandviken under en vistelse på ett behandlingshem i Örebro.


Händelsen ledde till att behandlingshemmet nu har förbättrat sin patientövervakning.

Socialstyrelsen är nu klar med sin utredning kring vad som hände på behandlingshemmet Runnagården i mars, när en 23-årig kvinna från Sandviken med missbruksproblem fick en hjärnskada på grund av syrebrist.

23-åringen fördes efter ett polisingripande från Sandviken till Runnagården, där hon skulle få vård. En dag efter att hon anlänt till behandlingshemmet, fördes hon till sjukhus där en hjärnskada orsakad av syrebrist kunde konstateras.

Kvinnans mamma anmälde händelsen, och vill ha svar på frågor kring hur intagna kroppsvisiteras och drogtestas på Runnagården, samt hur tillsynen av intagna är under deras vistelse.

När 23-åringen kom till Runnagården var hon i mycket dåligt skick, vilket försvårade rutinerna vid ”intaget”, eftersom det inte gick att kommunicera med henne.

Enligt mamman hade hon ett morfinplåster mellan skinkorna som satt kvar, eftersom hon inte kroppsvisiterades. En fullständig kroppsbesiktning anses emellertid så integritetskränkande att den inte är laglig.

Kvinnan fördes till sjukhus när personalen uppmärksammade att ”hon låg på ett onaturligt sätt”. Incidenten Lex Maria-anmäldes inte.

Socialstyrelsen riktar inte någon allvarlig kritik mot Runnagården i sin granskning, men poängterar vikten av att kunna följa rutiner vid ”intaget” även när personerna som kommer dit är i dåligt skick.

Anmälan har lett till att Runnagården nu har förbättrat rutinerna kring patientövervakningen.

Efter incidenten i Örebro, har även kvinnans mamma anmält socialnämnden i Sandviken för att de inte har lyckats stävja dotterns missbruk.

23-åringens läkare har gjort bedömningen att ytterligare missbruk leder till att hjärnskadan förvärras, och mamman är missnöjd med den hjälp som dottern har fått av samhället.