Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beck(m)an: Därför vill jag förbjuda tiggeri

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M), Gävle, vill förbjuda tiggeri.

– Det är ett sätt för samhället att markera att det är inte okej att sitta här i Sverige och tigga. Det gör vi för att hjälpa de här människorna, säger han.

Hur hjälps tiggarna av ett förbud mot tiggeri?
– Det är ett sätt för det svenska samhället att markera att det är inte okej att sitta här och tigga. Det gör vi för att hjälpa de här människorna, säger han.
Varför sitter man och tigger i Gävle?
– En förklaring är att det är mer lönsamt att göra det i stället för att vara kvar hemma.
Vad är den långsiktiga lösningen?
– Det är att till exempel Rumänien måste dels ta hand om sina medborgare, dels erbjuda utbildning så de här människorna får jobb. Inte att de åker till Sverige och tigger.
Vad tycker du om gatumusikanter?
– Om man sitter som gatumusikant från ett främmande land och egentligen tigger, då tycker jag inte att det är bra. Men däremot om någon spelar för att man utövar en konst, det kan ju till och med vara ett trevligt inslag.
Hur drar man gränsen?
– Det kommer inte att vara enkelt. Ett sätt att lösa det på är att man måste söka tillstånd om man vill samla in pengar, till exempel från Röda korset.
Har du själv gett till tiggare?
– Det har jag säkert gjort. Men inte frekvent, just för att det inte är någon långsiktig lösning, säger Lars Beckman.

Under tisdagskvällen sökte även Arbetarbladet Elin Lundgren (S) för en kommentar om tiggeri.