Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beckman anklagas för att hota tjänstemän

Tjänstemän som stänger av trafiken i centrum riskerar jobbet. Det skriver moderate riksdagsledamoten Lars Beckman på sin blogg. Men han sågas av Socialdemokraterna.
– Det är riktigt illa att hota tjänstemän, säger Ahmed Angelus Amin.

Lördagens trafikavstängning i Gävle centrum gör allianspartierna minst sagt irriterade.

Så här skriver riksdagspolitikern Lars Beckman, M, på både sin blogg, Twitter och Facebook:

"Djupt upprörande att höga tjänstemän kampanjar för v, mp, s i Gävle. De tar en stor personlig risk vid det kommande maktskiftet eftersom vi ska ha opolitiska tjänstemän i Gävle kommun!"

Ahmed Angelus Amin, vice ordförande för Socialdemokraterna i Gävle är mycket kritisk mot Lars Beckmans uttalanden.

– Han hotar tjänstemännen att bli av med jobbet. Det går inte att tolka på något annat sätt. Det är riktigt illa, djupt oproffessionellt. Folket förtjänar bättre politiker än sådana som smutskastar tjänstemän som gör sitt jobb, säger han.

Vidare tycker Ahmed Angelus Amin att det är särskilt långsökt att tjänstemännen skulle ha en politisk agenda.

– Det finns inga bevis för att tjänstemännen gjort något fel. Man måste ha respekt för de som gör sitt jobb. Man kan inte hota folk offentligt bara för att man är missnöjd med ett beslut, säger han.

Lars Beckman själv ser annorlunda på saken.

– Centrumavstängningen är ett mycket kontroversiellt beslut, det antogs med minsta möjliga marginal i kommunfullmäktige, förklarar Lars Beckman när Arbetarbladet ringer upp.

– Klart att vi reagerar när tjänstemännen på det här sättet ska visa Gävleborna hur det kommer att bli, fastän vi mycket tydligt uttryckt att det här är ett beslut som vi kommer att riva upp.

Vad menar du med personlig risk?

– Det är ett starkt övertramp och det borde de förstå. Om vi inte har förtroende för vissa högre tjänstemän när vi tar över makten i Gävle då blir det väldigt svårt att jobba ihop med dem.

Vad betyder det?

– Det kan bli så att de har kvar sin anställning inom kommunen men inte sina tjänstepositioner. Vi har inte kommunicerat exakt hur övertagandet ska gå till, men det är inte ovanligt att man utlyser högre tjänster och så får folk chans att söka om dem.

Lars Beckman tycker att det är helt okej att tjänstemän brinner för frågor som är politiska, men att de då får göra det under öppen flagg.

– Vi vill ha en valrörelse som är mellan politiska partier. Vi kan helt enkelt inte ha ett system där tjänstemän blandar sig i politiken.

Ska man se det som ett hot mot tjänstemännen?

– Det är inget hot utan helt enkelt så det är. En förberedelse inför ett maktövertagande och den organisation vi vill ha.