Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beckman? Kol? Sjögren!

Allt fler barn lever i fattiga hem, köerna utanför socialen sträcks ut över hela kvarter, ensamma föräldrar går back varje månad, arbetslösa söker jobb som inte finns, svårt sjuka tvingas iväg till Försäkringskassan för att skrivas in i något program och tiotusentals finner sig utförsäkrade och ställda utan inkomst. Vem kunde tro det om vårt fina land, för bara några år sedan?

Jo, alliansens män och kvinnor i riksdagen. När de rösta igenom de nya hårda lagarna, skrivit ihop sig om regler för hur också dödligt sjuka kan göra en sista insats och raserat a-kassan reste sig samtliga upp och applåderade.

De var så nöjda, och redan då fullt medvetna om hur reglerna skulle slå. Det var meningen att svårt sjuka skulle ställas i kö för ett jobb och att köerna utanför socialen skulle bli rekordlånga. Det var meningen.

Moderaterna, som ritat det nya Sverige, belönades i går med 37 procent av väljarna. Ett mysterium, bortsett från att den allt trindare medelklassen vet i vems intresse politiken drivs. Att klyftorna växer är ju inte de nya, privilegierade klassernas sak. Den har ju, äntligen, fått det så mycket bättre! Dåligt samvete kan andra ha. Och, en sanning hämtad från en annan tid, intresset ljuger aldrig.

Lars Beckman, med två månader i riksdagen, är spralligt glad, 37 procent! Vad ska Lutti och andra ta sig till nu? Frågan, fryntligt självgod, ställs på Beckmans blogg. Jo, vi får väl fortsätta att kämpa för de utsatta, så sorglig glömda och undanskuffade av den förenade högern.

Där ingår också Anders W Jonsson. Han är läkare och hyllar den nya sjukvården, han har själv, personligen!, deltagit i formulerandet av paragraferna. Jonsson är stolt över sin insats.

Enligt den nya doktrinen är ingen så sjuk att han eller hon inte kan göra några timmar på nått jobb, vilket som helst. Äntligen slut med pjåskandet.

Och Beckman slår vakt om hemligheterna i sitt politiska liv. Inga andra ska lägga sig, eller kräva insyn i hur Moderaterna finansierar verksamheten. Tiotals miljoner flyter in i partiet, (och några rännilar når fram till Beckman) men bidragsgivarna förblir hemliga.

Ah, alla vet ju ändå att storfinansen skyfflar in kontanter i partiet, och får tillbaka vad man betalat för. Men vem öppnade plånboken för att betala Beckmans valrörelse?

Lite senare i en annan del av landet, räknar bolagsdirektörerna på sina löner och bonusar. De sneglar på tio-i-topplistan, för tillfälligt uppräknad till top 100; finns jag med? Tjänar jag tillräckligt för en plats bland de 50 bästa? Vem är före?

En svår tid om placeringen är blygsam. Men en fin 17:e plats för stålbolagets diskrete vd.

Själv räknar jag på min blivande pension, den uppgår per år till vad många direktörer drar in på en vecka. Jag finner det lite orättvist.

Det hade räckt med några samtal till Gävle, eller Lantmäteriet. Lennart Sjögren, känd från fullmäktige, som partisekreterare? Någon annan hade fått jobbet.

Nu sitter Sjögren löst, efter att ha sänt mejl till ledarens motståndare. Sjögren är obrottsligt lojal mot Göran Hägglund och ber böner för hans välbefinnande och att partiet ska landa på rätt sida 4 procent.

När Expressen publicerar några mejl ifrågasätts Sjögrens omdöme, vänligt uttryckt. Hårda tag, på gränsen till verbal brutalitet, i det kristna partiet. Retoriken hämtad från bibeln, fundamentet för Sjögren politiska gärning. Adam och Eva? Rätt. Skapelseberättelsen? Rätt. Himlafärden? Självklart. Jorden föddes, efter en veckas hårt arbete, för 6 000 år sedan? Rätt. Big bang? Spekulationer. Dinosaurierna? Va..?

Hela ledningen för KD lutar sig mot bibelns berättelser och skrönor. Ett parti av testuggare och fundamentalister.

Sjögren har sänt mig tiotals mejl under åren. Aldrig en paus i den eviga gärningen. Några skickade vid tre-fyra tiden, på morgonen.

Hans agenda verkar ändå troskyldig och välmenande, och det är ju svårt att bli riktigt upprörd över någon som vill gott.

600 000 döda varje år av passiv rökning. En hjärtinfarkt om dagen i Sverige, barn får astma av föräldrarnas rök. Inga förmildrande omständigheter i sikte, men frågan måste ju ställas: Varför betala dyrt för sin egen, alltför tidiga död? Och så ett PS: Kol är inte så roligt.

Förbjud rökning på varenda offentlig plats, och ställ ut rökarna i skogen. Det är liberalt (och omtänksamt) att slå vakt om allas vår hälsa. Bara stalinister kan vara mot.

Det kan dröja till 2030 för att resa det nya ridhuset i Gävle. (Och 2020 för nya Strömvallen). Många vill rida, knappt någon vill ha stall och hästar in på knuten. Det går att överklaga vartenda beslut, och många gör det. Men kanske Järvsta ängar, eller Skogmur? Men också där finns väl nån som kan klaga på nått.

Vi bodde i badrummet i tre månader! Vi tältade, mitt i vintern! Vi, och tio barn, var utan vatten och bröd och rena kläder i ett halvår! Vattnet stod upp till knäna i hallen! Det regnade in, från alla håll! Skräckhistorier, eller tragikomiska öden strömmar in. Men vattenskador gör i alla fall män av veklingar. Och i kväll ett ångande skrovmål! I London!