Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beckman (M): Vi måste ta krafttag mot hedersförtrycket

Det hedersrelaterade våldet och förtrycket är i dag ett av de största hoten mot jämställdhet och personlig frihet. Jämställdhetsdebatten har i Sverige under allt för lång tid kretsat kring symbolpolitiska frågor samtidigt som den fråga som i dag är Sveriges största jämställdhetsproblem, det hedersrelaterade våldet och förtrycket, har fått väldigt lite utrymme i debatten.

 

Flickor och kvinnor, men även pojkar och unga män, utsätts idag för kontroll, förtryck och våld av närstående och familj på ett sätt som inte under några omständigheter kan accepteras i ett modernt samhälle.

Moderaterna föreslår nu en rad åtgärder för att motverka det kvinnoförtryck som vi ser breder ut sig i Sverige. Bland annat föreslår vi att fler fall av hedersförtryck bör leda till utvisning. Den som använder våld mot andra människor i hederns namn har förbrukat sin rätt att vistas i Sverige. En särskild brottsrubricering för hedersbrott ska införas och ska utformas för att kunna träffa en vidgad gärningsmannakrets.

Bland annat föreslår vi att fler fall av hedersförtryck bör leda till utvisning. Den som använder våld mot andra människor i hederns namn har förbrukat sin rätt att vistas i Sverige.

Vi behöver även se till att införa hårdare straff för hedersbrott och tvångsäktenskap. Samtidigt måste Polisens utredningsarbete av hedersbrottsligheten förstärkas bland annat genom större möjligheter till rums- och telefonavlyssning. Den som med våld och kontroll berövar någon friheten att själv råda över sin egen vardag och framtid ska ställas inför rätta och veta att dessa handlingar får betydande konsekvenser. Det är hög tid att vi tar krafttag mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Oavsett var man bor eller är född i Gävleborgs län eller inte så ska man ha rätt att leva i trygghet.

 

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborg

LÄS fler debattartiklar här:

PRO:s syn på "Vinster i välfärden"

Miljöpartiet: en kraftfull kommunbudget för ett allt oroligare klimat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel