Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beckmans musikvideo stoppad

Skivbolaget Universal har fått Moderata ungdomsförbundet (MUF) att plocka bort Lars Beckmans musikvideo från Youtube.

Annons

I fredags berättade Arbetarbladet om den nya musikvideon från MUF i Stockholm. Förutom Carl Bild och Bingo Rimér syns Lars Beckman, moderat riksdagsledamot från Gävle, mima och sopa framför riksdagshuset.

Låten "Bye bye RUT", bygger på den gamla USA-hiten "Bye bye love" från 1950-talet. Men nu har Sveriges radio berättat att MUF inte hade frågat skivbolaget Universal, som äger rättigheterna, om lov innan de använde sig av låten.

– Det är ganska klantigt att inte förstå att man behöver ett tillstånd. För det mesta brukar upphovsrättsinnehavarna inte vilja bli förknippade med politik. I det här fallet finns det uppenbart syfte, att ragga röster för sitt parti, säger Universal music publishings vd, Martin Ingeström, till Sveriges radio.

Men Lars Beckman menar att MUF-låten är politisk satir och därför inte omfattas av upphovsrätten.

– Men sedan tycker jag det är jättebra att Sveriges radio genom den här nyheten uppmärksammar svenska folket på att RUT-avdraget kommer att försvinna med en rödgrön regering, säger Lars Beckman till Arbetarbladet.

Men varför plockades låten bort om den inte bryter mot upphovsrätten?

– Jag vet inte vem som plockat bort den, om det är Youtube eller MUF.

Hur ser du på svensk upphovsrättslagstiftning?

– Sveriges upphovsrättslagstiftning gäller och självklart följer Moderaterna den. Men det är tillåtet med politisk satir.