Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begagnade delar kan användas i Forsmark

/

Begagnade styrstavar från de nedlagda kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck kan kanske komma att användas vid kärnkraftverket i Forsmark.

Annons

Det är tekniskt möjligt att använda dem i de reaktorer som fått problem med sprickor i styrstavarna.
Sprickor har hittats i en stor del av styrstavarna både vid kärnkraftverket i Oskarshamn och i Forsmark och att ersätta dem kan bli svårt. Styrstavar tillverkas bara av ett fåtal verkstäder i världen och är inte någon lagervara.
– Både vi och Forsmark har varit i kontakt med Barsebäck. Det är tekniskt fullt möjligt att använda styrstavsblad från Barsebäcksreaktorerna, säger informationschef Anders Österberg vid OKG till Oskarshamns-Tidningen.
Vid kärnkraftföretaget OKG i Oskarshamn pågår fortfarande undersökningen av de 169 styrstavarna i reaktorn O 3. Ungefär hälften av dem är av en nyare typ, där styrstav och styrstavsförlängare svetsats ihop. I ungefär 40 procent av denna typ av styrstavar har sprickor hittats.
Vid kärnkraftverket i Forsmark är undersökningen slutförd och där har en tredjedel av styrstavarna visat sig vara defekta.
Sprickorna har lett till att flera reaktorer nu står stilla. Om de inte kommer i gång kan detta bli ett bekymmer om vintern skulle bli ovanligt kall.

Mer läsning

Annons