Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begåvad Boardy förbryllar

Elin Boardy debuterade härom året med romanen ”Allt som återstår” om en kvinna i Bohuslän i början av 1900-talet och hennes slitsamma liv. I hennes andra roman, ”Mot ljuset”, är miljön minst sagt annorlunda. En ung kvinna, Elly, från en välbärgad Göteborgsfamilj följer 1947 med sin yngre syster, Annie, på hennes bröllopsresa till Malaya, som då ännu var en engelsk koloni. Annies make är en dansk läkare och en barndomsvän till honom, Niels, följer också med på resan till en plantage mitt i djungeln, ägd av en annan dansk präglad av arrogant koloniala värderingar.

Indiens frigörelse har just blivit ett faktum och även bland den malajiska befolkningen jäser det. Elly vet inget om politik, hon är utbildad kartriterska med konstnärsambitioner men öppen att ta åt sig av de nya erfarenheter, som kastas över henne. Annie däremot vill bara utan motstånd acceptera sin underordnade hustruroll. Resolut sätter hon upp skygglappar inför omvärlden, även när den som här brutalt drabbar henne.

Men romanen handlar inte bara om politik och emancipation. I den situation de befinner sig i börjar det inte oväntat spira känslor inom Elly för Niels, och efter nyårsfesten i djungeln förenas de. Ingen lycklig kärlekshistoria dock, eftersom Elly upptäcker, att Niels egentligen föredrar älskare av det egna könet.

Det är en komplicerad mognads- och erfarenhetsprocess av både erotiskt och politiskt slag, som Elly går igenom, och att hon hamnat i denna koloniala situation gör den inte direkt enklare. Men Elin Boardy följer henne både skarpögt och med värme, och Elly växer till en ovanligt trovärdig och differentierat tecknad romangestalt.

Författaren är inte bara en känslig registrator av inre liv, den täta obehagliga atmosfären bland kolonisatörerna och deras gäster är också skickligt fångad, och spänningen i romanen skruvas åt långsamt men obevekligt.

Elin Boardy dokumenterar sig alltså med sin andra roman som en mycket begåvad ung romanförfattare, men litet förbryllande är ändå valet av ämne och miljö. De romaner jag närmast associerar till är E M Forsters ”En resa till Indien” och George Orwells ”Dagar i Burma”, det vill säga antikoloniala romaner, skrivna av engelska författare just när ämnet var aktuellt och kontroversiellt. Hos Elin Boardy handlar det däremot om historia, inte bara politiskt utan även erotiskt. Ellys reaktioner på den homosexualitet hon upptäcker övertygar visserligen fullkomligt hos just en borgerligt uppfostrad flicka på fyrtiotalet men har knappast annat än historisk relevans idag. En liknande upptäckt i dag skulle se ganska annorlunda ut.

Nästa gång hoppas jag Elin Boardy vågar ge sig i kast också med samtiden.