Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begravda röster släpptes ut

Deras röster skulle bevaras för evigheten. Därför låstes 24 grammofonskivor in i ett förseglat valv under operan i Paris för mer än 100 år sedan.

På tisdagen kunde en grupp musikälskare för första gången avnjuta inspelningarna med sedan länge döda operastjärnor som Nellie Melba och Enrico Caruso (bilden) i operahuset, skriver The Times. Berättelsen om de ”begravda rösterna” började på julaftonen 1907 då den ledande franska politikern Aristide Briand höll en ceremoni i de labyrintiska källarvalven under Palais Garnier. Skivorna placerades i två urnor av bly för att de stå emot kyla och fukt.

På skivorna hörs bland annat musik av Wagner, Beethoven och Verdi. De överfördes förra året till det franska nationalbiblioteket där de öppnades under stor försiktighet.

Hur det lät? Tja, alla var inte lika imponerade av historiens vingslag. Tenoren François Le Roux konstaterade att den gamla sångtekniken stundtals skorrar illa i moderna öron.

”Sopranerna var generellt nasala. De flesta av dem skulle inte komma längre än till kvartsfinalen i en tävling i dag”, sade han.

(TT Spektra)