Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behov av nya mötesplatser för Sandvikens unga


Ungdomar i Sandviken behöver en central plats att vara på.


Samtidigt minskar antalet besökare på befintliga ungdomsgårdar, det är bara ett av flera problem.


Nu har politikerna tillsatt en grupp som ska jobba med frågan.

Sedan ungdomsgården UC stängde 2012 har behovet av en ny central ungdomsgård ökat. Samtidigt har kommunen gjort en undersökning om hur de ungdomsgårdar som finns fungerar.

Några av problemen är att gårdarna upplevs omoderna och besökantalet minskar.

Nu har en politisk arbetsgrupp blivit tillsatt som ska kolla på hur Sandvikens ungdomar ska få attraktivare mötesplatser.

Gruppen som jobbar med frågan består av yngre medlemmar från Kultur- och fritidsnämnden, från olika partier.

LÄS OCKSÅ: Enkäten - behövs det fler ungdomsgårdar i Sandviken?

De har åkt runt till olika ungdomsgårdar i kommunen och undersökt vilket skick de är i. Deras uppfattning är att det behövs bättre lokaler, modernare utrustning och bättre samsyn mellan ungdomsledarna och föreningarna, så att de blir mer likartade.

– Jag tycker absolut att de behöver få bättre förutsättningar, även om jag tycker de gör ett bra jobb redan idag. Jag ser gärna att vi för dialog med ungdomar i hela kommunen om hur vi ska utveckla just deras ort. Just nu kan jag inte ge något klart svar. Vi håller på att titta på det, säger Tommy Johansson (S) som är en av tre politiker i gruppen.

Arbetsgruppen har varit runt till olika delar av Sverige för att inspireras och se hur andra jobbar.

Vad behöver förbättras?

– Det tror jag är ganska individuellt. Det handlar väl snarare om hur ungdomsgårdarnas verksamhet ska se ut. Om de ska styras helt och hållet av en ungdomsledare eller om ungdomarna själv styra över verksamheten. Det finns olika pedagogiker. Just behovet utifrån våra ungdomar är väl det som vi är mest intresserade av att titta över just nu, säger Tommy Johansson.

Arbetarbladet fick förslag från några ungdomar att man skulle kunna rusta upp före detta kulturskolan, gamla Olsbacka skola.

Skulle det funka?

– Jag är osäker på om budgeten kommer räcka, det skulle kosta 60 miljoner kronor att rusta upp där. Pengarna skulle komma genom att man drar ner på till exempel kulturcentrums verksamhet. Men jag ska ge det som förslag till nämnden, säger Tommy Johansson.

Ett annat förslag från ungdomarna är att dela upp verksamheterna i olika åldersgrupper. Ungdomarna upplever att det blir ett för stort glapp när det är mellan 13-18 år, de skulle uppskatta om det var mindre åldersskillnad i grupperna.

– Det tror jag också. Det kan vara bra att ha mindre åldersgrupper så att man står inför samma livsutmaningar och kan ta sig igenom dem tillsammans, det tycker jag är en viktig del i det hela. Man ska inte känna sig främmande när man kommer dit. Man ska kunna vara privat, sig själv och kunna växa som person, säger Tommy Johansson.

Kultur- och fritidsnämnden ska ta ett beslut om nya riktlinjer för Sandvikens ungdomsgårdar. Ambitionen är att innan dess skapa en referensgrupp med ungdomar.

– Jag tycker absolut att ungdomarna ska vara med och bestämma. Man måste inkludera medborgarna så gott det går på varje punkt. Det här ska ju gynna ungdomarna, därför är det självklart att de ska få vara med och bestämma. Vi finns inte till för vår skull, vi finns till för eran skull.

Han uppmuntrar också alla spontana reaktioner från ungdomar.

– Om det är någon som har några åsikter eller synpunkter är det bara att höra av sig, säger Tommy Johansson.