Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver du låna en bil i några timmar?

En ny bilpool för privatpersoner ska öppna i Gävle i slutet av januari. Bilarna används av ett företag på dagarna och ska kunna bokas kvällar och helger.

– Bilpoolen är tänkt för den som behöver bil några timmar, säger Martin Eriksson, på Hertz biluthyrning i Gävle.

Den nya bilpoolen drivs av företaget Sunfleet i samarbete med Hertz. Det handlar om företagsbilar som står till poolens förfogande helger och vardagar efter klockan 17. Från början blir det två bilar som ska finnas i närheten av Slottstorget i Gävle.

– Hur många som helst kan vara anslutna. Är efterfrågan större än tillgången kan vi komplettera med fler bilar, det går på bara någon dag, säger Martin Eriksson, stationschef på Hertz biluthyrning.

Månadsavgift plus timtaxa

Exakt placering eller vilket företag det rör sig om vill Martin Eriksson inte avslöja eftersom det inte är 100 procent klart ännu. Men han försäkrar att bilpoolen kommer att öppna.

Att gå med ska kosta 100 kronor per månad, och sedan en timtaxa, som gör att om man behöver bilen en hel helg blir bilpoolen ett dyrare alternativ än att hyra en bil en helg.

Hertz äger företaget Sunfleet som kommer att ansvara för administration och bokning via sin hemsida.

Lagom med 22 medlemmar

I Gävle finns sedan tidigare minst en bilpool för privatpersoner. Den startade genom boende i kollektivhuset Blomstret men är numera öppen för vem som helst. Bilpoolen, som heter Gävles första bilpool, är en ekonomisk förening med två bilar och 22 medlemmar eller hushåll.

– Jag får en del förfrågningar, men vi kan inte vara hur många som helst. Vi har två bilar och har kommit fram till att 22 medlemmar är där någonstans det fungerar, säger Hanna Sörendal, ordförande i bilpoolen.

Bilarna leasas från Opel och finns på söder i Gävle. För att allt ska fungera finns vissa regler för bokningar, som att en medlem max kan ha fyra bokningar.

Den fasta avgiften är 200 kronor i månanden. När bilen används kostar det 22 kronor milen, inklusive bensin. Men om man bokar bilen ett dygn och kör lite tillkommer en bokningsavgift. Regeln kom till för att bilen inte ska användas för att köra exempelvis till och från jobbet.

– Det blir en viss skillnad när företag är inblandade för de vill ofta gå med vinst. Vi ska inte gå med vinst, säger Hanna Sörendal.