Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver inget vara sant ett valår?

Annons

I Arbetarbladet den 10 augusti skriver moderaterna Niclas Bornegrim och Andreas Jämthagen att Socialdemokraterna misskött sitt uppdrag mot idrotten. Det märks nu att vi är inne i en valrörelse. Nu behöver tydligen inget vara sant som man påstår. Detta gäller inte minst dessa två debattörers inlägg. Jag har nu fyra mandatperioder i Gävle kommunfullmäktige som ledamot eller ersättare. Och jag kan inte påminna mig, att det från den borgliga sidan med Moderaterna som största parti någon gång kommit utbyggnads- eller utvecklingsförslag för idrotten. Däremot har ofta framförts från den moderata sidan att utbyggnads- och utvecklingsprojekt för idrotten kostar för mycket för skattebetalarna. Det senaste utspelet var på kommunfullmäktigemötet i juni då en ledande moderat beträffande Strömvallen sade, att ”90 miljoner kronor ställer jag upp på, men inte en krona däröver”.
Som jag skrev i min förra debattartikel den 6 augusti finns pengarna redan avsatta för ridsporten och här är det andra hinder, marktillgången och överklagande, som gjort att vi inte kommit igång. När det gäller Testebovallen så är beslut fattat att den skall förses med tak kommande år.
För att du som läser dessa debattartiklar inte skall tro att inget händer för idrotten i Gävle kommun vill jag här nedan redovisa några saker som hänt de senaste åren.
-Nytt konstgräs på Nynäs idrottsplats
-Curlinghallen har fått ny ispist och hallen har förlängts med 10 meter
-Nytt konstgräs och ny bevattningsanläggning på Strömvallen
-Nytt konstgräs i fotbollshallen
-Byte av kylmaskin vid Nynäs ishall
-En basebollanläggning har iordningställts på Sätravallen
-Ispisten har bytits ut på Brynäsvallen
-GTK-hallen har fått nytt tak, ny golvbeläggning på 4 banor, handikapphiss och ny belysning
-På Valbo Sportcentrum har en del omklädningsrum rustats. Dessutom byts mellanväggen i sporthallen ut till en vikvägg samtidigt som golvet i sporthallen rustas.
-På Träffen har också mellanväggen byts ut till vikvägg samtidigt som en ny förrådsbyggnad byggts vid fotbollsplanen dessutom satsar kommunen nu många miljoner på att rusta baden de tre baden Valbo, Bomhus och Fjärran Höjder.

Att sedan ställa Gasklockorna och deras verksamhet som är främst för ungdomar mot detta tycker jag inte är rätt. För mig utgör Gasklockorna en fantasisk anläggning för barn och ungdomars kultur- och nöjesupplevelser. Här finns Skottes musikteater som under sin tid i Gasklockorna nått cirka 15 000 barn och ungdomar, här har Polhemsskolan haft modeuppvisning för 800 elever, 3-4 studentbaler med 300 elever varje gång har arrangerats, besök av TV-programmet Idol med 2 000 besökare, 2 stycken talangjakter anordnade av Riksteatern och riktade till ungdom med 400 besök varje gång, Forever Young med cirka 1 200 besökare varje år, ett arrangemang med fritidsgården Brynjan som huvudarrangör under fyra år. Medmera.
Nu ska du som läsare veta att en nedmontering av kultur och fritidsnämndsverksamheten sannolikt skulle starta kommande år 2011 med en minskning på 7,4milijoner kronor med en moderat kommunledning efter den 19 sept.
Avslutningsvis, Nicklas Bornegrim och Andreas Jämthagen: Jag ser fram mot att få debattera idrottens frågor och villkor med er före valet. Jag utgår från att då är idrottens villkor redovisade i moderaternas handlingsprogram inför valet och inte bara ett tyckande från er två!
Socialdemokraterna i Gävle har en lång och gedigen tradition av satsningar på idrott och kultur. Borgerlighetens roll vid nya satsningar och utveckling av fritids- och kultursektorn har oftast varit motståndarnas. Vi vill fortsätta utveckla kultur- och fritidssektorn i Gävle och vi ser gärna att moderaterna ställer upp på kommande satsningar. En rik fritid inte minst för de unga är av stor betydelse för kommunens framtid.

Lars-Göran Ståhl (S)
Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Gävle

Mer läsning

Annons