Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekämpa hedersförtrycket "Måste reagera och agera på samma sätt oavsett en flickas bakgrund"

Tiotusentals flickor och kvinnor lever i dag i ofrihet mitt i det svenska samhället. De övervakas i detalj av familjen eller av självutnämnda moralväktare. Kläder, umgänge och utbildningsval kontrolleras.

Flickor tvingas in i äktenskap och utsätts för oskuldskontroller. De som trotsar riskerar hot och våld och vissa får betala med sitt liv. Även pojkar och unga män drabbas. Allt detta för att upprätthålla en familjeheder som krockar med vårt sekulära och moderna samhälle.

Vänsterfeministerna vill inte tala klartext om hederskultur av rädsla för att peka ut vissa grupper. Och så finns kulturrelativisterna som i en missriktad solidaritet hänvisar till kultur och religion men som sviker utsatta flickor och kvinnor.

För oss liberaler är det självklart att sätta individen före kollektivet. Samhället måste reagera och agera på samma sätt oavsett en flickas bakgrund, kultur eller religion. Arbetet måste intensifieras och Liberalerna vill öronmärka en halv miljard kronor under fyra år. Vi vill prioritera:

Rättssamhället måste agera tydligt. Vi vill att utvisning av icke-svenska medborgare alltid ska prövas när straffvärdet är minst sex månaders fängelse. ”Lex Fadime”, strängare straff för hedersrelaterade brott, måste införas och fler som begår hedersbrott ställas inför rätta. Och samhället ska ge långvarigt skydd, i vissa fall permanent skyddad identitet, till offer för hedersförtryck.

En haverikommission mot barnäktenskap måste tillsättas för att granska myndigheters agerande när det gäller att upprätthålla barnäktenskap. Inget barn, och det gäller även asylsökande flickor, ska leva under äktenskapsliknande former. De sista luckorna i förbuden mot barnäktenskap måste täppas till.

En ny nationell kartläggning behövs för att öka kunskapen om hur omfattande hedersproblematiken är. Myndigheters arbete måste stärkas. Vi vill se en permanent nationell samordning för hedersfrågorna. Länsstyrelsen i Östergötland och dess kompetensteam har gedigen erfarenhet som måste tas tillvara. Hedersfrågorna ska inte läggas på en ny jämställdhetsmyndighet.

Inom kommuner och landsting behövs kompetenssatsningar. Personal inom socialtjänsten, i skolan eller i sjukvården måste ha kunskap att se signalerna och kunna vidta rätt åtgärder. Skolan ska ha en handlingsplan för att förhindra och förebygga hedersförtryck. Vi vill se ett ökat stöd till organisationer som arbetar med hedersfrågor liksom till den feministrörelse som vuxit fram i utsatta områden.

Helene Åkerlind (L), Kommunalråd Gävle

Per-Ola Grönberg (L), Oppositionsråd Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel