Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belysningsplan istället för nedsläckning i Tierps kommun!

Att ett beslut verkställas nästan 30 år efter att det fattats låter högst orimligt. Hur kunde det bli så här? Att demokratiskt fattade beslut hamnar i malpåse och verkställs först efter nästan 30 år kan inte vara en slump. Centerpartiet anser att det behövs en belysningsplan anpassad till dagens samhällsutveckling och att beslutet från 1989 skrotas.

Just nu pågår ett arbete i Tierps kommun med att byta ut, sätta upp ny och montera ned befintlig kommunal gatubelysning. Arbetet sker med utgångspunkt i ett nästan trettioårigt politiskt beslut fattat 1989. Mycket har hänt sedan beslutet togs. Gatubelysning syftar till att öka trygghet och säkerhet, vilka är två viktiga delar i en plats attraktivitet.

I höst påbörjas arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för kommunen, i samband med det vore det därför lämpligt att ta fram en belysningsplan för kommunen som harmoniserar med nya översiktsplanen och den vision som finns för kommunen. Allt arbete som berör förändring av den kommunala belysningen ska ha sin utgångspunkt i belysningsplanen. Belysningsplanen bör också ta hänsyn till de synpunkter som kommit fram i de trygghetsvandringar som genomförts i kommunen. Planen ska omfatta såväl traditionella gatlampor som platsanpassad belysning vid tunnlar, torg, hållplatser, lekplatser med mera som behövs för att öka tryggheten och minska antalet mörka offentliga platser. Belysningsplanen ska omfatta hela kommunen då gatlampor på landsbygden och i byarna kan vara nog så värdefulla för ökad säkerhet och trygghet som en rad gatlampor i ett av kommunens samhällen.

Belysningsplanen ska omfatta hela kommunen då gatlampor på landsbygden och i byarna kan vara nog så värdefulla för ökad säkerhet och trygghet som en rad gatlampor i ett av kommunens samhällen.

Uppenbarligen finns det en möjlighet i vårt lokala politiska styrsystem i Tierps kommun att fattade beslut ej blir verkställda förrän efter 30 år, det är allvarligt. Det är att kortsluta demokratin. Socialdemokraterna har styrt sedan kommunen bildades, de låter nu verksamheten verkställa ett beslut från 1989. Det är inte ok. Gör om och gör rätt, ta fram en belysningsplan för hela Tierps kommun anpassad till dagens samhällsutveckling och skrota beslutet från 1989. Tierps kommun behöver ett nytt ledarskap.

 

 

Sara Sjödal (C)

Oppositionsråd i Tierps kommun

LÄS fler debattartiklar här

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel