Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berglund totaltrea i helgens SM-rally

– Kanske min bästa körning någonsin!

Martin Berglund var rejält uppåt efter målgång i Sydsvenska Rallyt – där han slutade tvåa i klassen och trea totalt!

Annons

Årets tredje deltävling i SM, den första på barmark, inleddes med sju sträckor i fredags. Kampen stod stenhård från första stund i klassen Otrimmat fyrhjulsdrivet, där Patrik Johansson, Wäxjö, toppade vid etappuppehållet på kvällen med nio sekunder i rygg på Ludvikas Robin Friberg.

Tredje plats i detta skede hölls av Martin Berglund. Gävleföraren – med värmlänningen Joakim Gevert som codriver – hade 14 sekunder fram till ledning.

Jakten på sekunder och tiondelar fortsatte med ytterligare åtta sträckor på lördagen.

– Taktiken var att gå ut stenhårt. Sträckorna kördes två gånger och skulle bli sönderkörda inför det andra varvet – det visste vi på förhand, berättar Martin.

Som också lyckades fullt ut med sin plan.

– Vi var totalsnabbast på hela tre sträckor och spöade alltså även WRC-bilarna. Det ser jag som en stor merit, förklarar han vidare.

Med de fyra första sträckorna avklarade på lördagsetappen ledde Robin Friberg. Patrik Johansson och Martin Berglund delade nu andra plats, endast 2,7 sekunder efter. Spänningen var definitivt på topp!

På SS 14 försvann så Friberg efter att ha kört på sten på vägen och spräckt kylaren. Envigen mellan de båda övriga fortsatte, där Johansson till slut kunde dra det längsta strået.

– Sydsvenska är ett rally som det inte bara går att rusa på i, man måste överleva också. När sträckorna kördes för andra gången sänkte vi tempot aningen för att inte riskera punkteringar, säger Martin vidare.

Norrmannen Eyvind Brynildsen vann totalt. Marginalen blev 2,4 sekunder till Patrik Johansson (efter 1,5 timmes effektiv körtid under två dagar!) Tredje plats i sammandraget gick till Martin Berglund, som nu skuggar Patrik Johansson även i den totala SM-tabellen.

– Jag är jättenöjd med helgen, sammanfattar Martin.

I klassen Trimmat tvåhjulsdrivet höll Tobias Söderqvist, med kartläsande brodern Joakim, tredje plats efter fredagen. Lördagen bjöd på fortsatt kamp och på den femte sträckan för dagen tog Söderqvistarna ledningen – men fick dessvärre därefter problem.

– Träffade en sten med höger framhjul och fick punktering på SS 14. Fortsatte köra, men drabbades av ännu en punka innan målgång, berättar Tobias.

Bröderna bytte det ena hjulet och försökte laga det resterande, men tvingades till slut ge upp.

– Känns förstås riktigt tungt. Men vi får ta med oss att vi hängde med i täten – bättre än väntat, suckar Tobias vidare, som trots allt håller tredje plats i SM-sammandraget efter de båda delsegrarna i vintras.

18-årige Emil Bergkvist, Hofors, var inblandad i en sekundkamp i Otrimmat tvåhjulsdrivet med värmlänningarna – och junior VM-förarna – Pontus Tidemand och Fredrik Åhlin. Efter fredagen var Emil trea, överraskande nog endast 3,7 sekunder efter ledande Tidemand.

Tråkigt nog tvingades därefter Emil och codriver Sofie Lundmark bryta redan på den första sträckan på lördagen med trasig motor.

Att vinnartempot finns där är tveklöst. Nu gäller det "bara" ha lite flax också i fortsättningen...

Sandvikens Anton Alkberg (boende i Ockelbo) hade däremot bättre flyt. Vid slutmålet kunde han tillsammans med kartläsande Jim Hjerpe glädjas över en femteplats (fyra bland de svenska förarna) – och att hålla tredje plats i det totala sammandraget i SM, efter göteborgaren Mattias Adielsson samt Fredrik Åhlin.

Även i den resterande klassen – Trimmat fyrhjulsdrivet – bjöds det framgångar för Gästrikland. Per-Arne Ljung, Hofors, slutade här fyra och delar tredje plats i SM-tabellen i halvtid.

KURT ELIASSON