Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergmans betong

Annons

Camilla? Camilla Bergman? Efter en stund faller minnespusslet på plats när jag återknyter bekantskapen med hennes betongskulpturer, på Betonggalleriet i Stockholm.

Här står den mystiskt mytologiska och övertygande ”Skvaderdam” – så tung att det krävdes tre personer, varav en vältränad brandman, för att baxa in henne i lokalen.

Camilla Bergman hade uppmärksammade utställningar på Gävle Konstcentrum och Sandvikens konsthall i slutet av 1980-talet.

I Sandviken är hon Parkbadetkonstnären. ”Afrodite och hennes badkrukor” smyckar badtemplet. Vid Älvkarlebyfallen står ”Blå vila” i det fria.

I Gävle Stadshus entré är det en av Camilla Bergmans bestämda kvinnogestalter som hälsar välkommen (fast verket tycks märkligt anonymt, ingen namnskylt syns till; är hon bortglömd av till och med Konstcentrum?).

Camilla Bergman gick Konstskolan i Gävle på 1970-talet. Fortsatte till Konsthögskolan, återvände till Gävle, var en av pionjärerna med ateljé på Alderholmen och fick kommunens kulturstipendium. Sedan övergavs landsorten. I dag står Camilla Bergmans offentliga konstverk på många platser runt om i landet. Bland annat vid den ståtliga Lejontrappan i Göteborg.

En tung skulptör – i flera bemärkelser. Just nu visas nygjorda, stolta och hemlighetsfullt bleka betongbyster i en fin utställning tillsammans med 25 år gamla betongformer som går igen från Sandvikens konsthall. Galleriets flödande ljusinsläpp omsluter dem.

”Camilla Bergman har en självklar förmåga att i sina verk mana fram de bärande krafterna”, konstaterade kultursidans konstkritiker Niels Hebert i en recension 2007. Då gjorde konstnären en kort visit i Älvkarlebys Galleri Luckan.

Men vi väntar på något större. En retrospektiv på Sandvikens konsthall eller Gävle Konstcentrum? Skulle sitta fint.

BJ

Fotnot. Utställningen på Betonggalleriet (granne med Färgfabriken i Liljeholmen) pågår till och med 23 oktober.