Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagens matpärlor bara några mil bort

/

Bland Bergslagens sjöar och skogar finner vi ekologiska gårdsbutiker, smakrik fårost och hemgjord glass i världsklass. Denna kulturbygd är ett levande exempel på hur himmelskt gott närproducerat kan vara.

Annons

Att bo på camping är ett utmärkt sätt att njuta av Bergslagens matskatter. Vi hyr en stuga på campingplatsen Uskavi vid sjön Usken, en kvarts kringelikrokig resa längs sjöarna norr om Nora. Vi paddlar stillsamt fram i kanot och ser abborre och öring som en entusiastisk tysk familj grillar vid sjökanten.

Ett stenkast bort spelar Stina Åsarby badminton med dottern Klara Åsarby.

– Det är så vackert här. Min son gick på läger på Uskavi och detta är verkligen en rogivande plats.

På andra sidan sjön ligger Bergslagsboden som drivs av Sigrid Jankowski. Egna kravmärkta, väldoftande tomater, mild salladslök och karaktärsstarka ostar fyller det gamla uthuset. På ängen mot sjön strövar kor, får och en häst. Känslan är som i Bullerbyn.

– Mina lingonpajer är berömda i hela Norabygden. Vid midsommar föra året delade jag ut 300 lappar i området och de kunderna levde jag gott på under hela hösten, berättar Sigrid.

Vår Bergslagssafari var inte främst tänkt att gå i matens tecken utan grundades i en nyfikenhet på den rika historia med alla spännande utflyktsmål denna bygd erbjuder. Men när vi strax efter Bergslagsboden råkar stanna för kisspaus vid Tjurskallens lilla butiksskylt nära Nyhyttan inser vi att vi att vinkeln måste bli traktens alla matskatter.

Här styckas och röks det skinka, ostkorvar stoppas på gammaldags vis med nästan enbart kött och entrecoten har en helt annan smakdimension än man är van vid.

– Men vi har tyvärr inte råd att ha egna kor efter galna kosjukan eftersom veterinäravgifterna blev för höga för ett litet företag som vårt, upplyser Ing-Marie bakom den minimala köttdisken.

Vi slingrar oss vidare upp förbi sjön Grängen mot Bredsjö. Får betar i hagen och i lantkaféet tar Sara Staffare emot. Hon är dotter i familjen som tillverkar en av Sveriges dyraste, men – enligt min smak – godaste ostar. Det handlar om Bredsjö Blå, en blåmögelost av roqueforttyp på fårmjölk. Vi köper en rejäl bit av den tvååriga varianten. Hela familjen – till och med ettåringen – gillar den rika smaken och även inbjudna vänner får avnjuta smaksensationen senare på kvällen.

Magen börjar kurra för lunchstopp och Vildmarkskrogen före Hällefors överraskar med vällagad viltskav av hjort och vildsvin med hemlagad potatismos för 90 kronor. Utsikten över hela östra Värmlands skogar ingår i priset.

Väl framme i Carl Jan Granqvists matmekka Grythyttan tittar vi in i gästgiveriets gemytligt inredda hus från 1600-talet. Några stenkast bort ligger maffiga Måltidens hus i Norden som representerade Sverige på världsutställningen Expo-92 i Sevilla. Här ryms såväl Restaurang- och hotellhögskolan som Grythytte akademie- och måltidsbibliotek.

Vårt kulinariska test i Grythyttan blir Neerings glass. Holländarna Jaco och Corrie Neering skänker en minnesvärd förnimmelse av hur äkta färska råvaror skapar den godaste glass vi någonsin provat.

– Stora fabriker fyller ut glassen med vatten och stoppar i konstgjorda tillsatser. Vi har bara äkta råvaror som mjölk, polka, lakrits och whisky. Så enkelt är det, förklarar Corrie.

Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons